Станишев предупреди БСП, че коалиция с ДПС е "нездравословна"

<i>Сергей Станишев черпи с баница с късмети. Снимка: Клуб-Z </i>

БСП трябва да "остави стари коалиционни мантри и да не плаща цената заради управлението на партньорите". Ето защо социалистическата партия не трябва да управлява след предсрочните парламентарни избори с ДПС. Това каза председателят на ПЕС и бивш лидер на БСП Сергей Станишев, който бе идеолог на две коалиционни правителства между БСП и Движението за права и свободи и управлява като премиер с мандат на Ахмед Доган.

За БСП няма да е здравословно да прави коалиция с ДПС след предсрочните парламентарни избори през пролетта, каза Станишев в четвъртък, докато черпеше репортери с баница с късмети в София. По думите му не изказвал това мнение, за да се заяжда с когото и да било, а понеже такива били реалностите в страната.

"Ние сме управлявали с ДПС два мандата. Но смятам, че е показано достатъчно ясно, че те са извлекли поуките от собствените си грешки", каза той.

Станишев препоръча БСП "остави стари коалиционни мантри и да не плаща цената заради управлението на партньорите".

Той каза още, че коалициите след предсрочните избори трябва да се правят на база платформа и коалиционно споразумение, заседанията на коалиционните съвети да се стенографират, а след това да се дава отчет на гражданите.

По думите му не е добър сценарий за България след предсрочните избори тази пролет да се правят още едни поради невъзможност да се направи коалиция. Съставянето на кабинет не бива да се отлага и заради предстоящото председателство на България на Съвета на Европейския съюз, от което страната ни трябва да се опита да извлече ползи, каза Станишев.

Като допълнителен аргумент за бъдещо коалиционно управление прозвуча и разсъждението му, че много българските политици щели да се окажат пред избора "между интереса на своята партия и интереса на България". Всички партии трябва да имат по-умерено поведение, тъй като има неща, които засягат националния интерес, заключи Станишев.

Той нито веднъж не спомена директно, че насърчава формирането на коалиция ГЕРБ-БСП, не направи това и в отговор на репортерски въпроси. Поясни, че преди избори не се говори за следизборни коалиции, тъй като всяка партия се опитва да убеди гражданите да гласуват за нея.

"За първи път от много години има очаквания и чуваемост за платформи. Тук е шансът за БСП да предложим визия, която е убедителна за бъдещето на хората. Това, наред с обновлението и новите лица в партията, може да даде действително голям шанс за победа на моята политическа сила", заяви Станишев. Според него БСП трябвало да заложи на конкретни икономически и социални ангажименти.

ПЕС ще подкрепи БСП в предизборната кампания, като първата инициатива ще бъде създаването на работна група "Национални избори". "Вярвам, че това ще бъде може би не решаващ, но сериозен принос за успеха на кампанията на моята партия", каза още Станишев. Според него шансът за победа на БСП на предстоящите избори е много голям.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?