Станишев предупреди: Частни интереси узурпират местната власт

Станишев предупреди: Частни интереси узурпират местната власт

"Ние наблюдаваме един процес, който се опасявам, че ще бъде засилен на тези местни избори, за купуване на гласове, за прокарване на отделни независими общински съветници или съветници, които представляват регионални партии. Това разводнява отговорността в общинските съвети и създава предпоставка за безпринципни коалиции, създава среда за тежка корупция". За това предупреди в понеделник министър-председателят Сергей Станишев след откриването на семинар за разясняването на структурните фондове в Бургас.

"Ако се погледне реално, особено в средни и малки общини, много лесно е чрез хвърляне на финансов ресурс в кампания да се вкарат общински съветници, които да отстояват тесни корпоративни интереси на общинско ниво. И затова има много примери", каза още Станишев, цитиран от БТА. Той добави, че си заслужава в закона да се намерят решения на тези въпроси.

Министър-председателят коментира още, че сега върви процес на записване на хора от други общини, които да гласуват на друго място по време на местните избори тази есен. Той добави, че за една малка община 1000 или 2000 гласа отвън биха били от много голямо значение при крайния вот. "Това трябва да се анализира от Народното събрание и да се прецени как да се подходи, за да се избегне този момент на лобизъм за прокарване на частни интереси", каза Станишев.

Нагледен пример за интересите, визирани от премиера, е застреляният миналата седмица председател на общинския съвет в Несебър Димитър Янков, известен най-вече с интересите си в хотелиерския и развлекателен бизнес по Черноморието и връзките си с редица съмнителни фигури, част от които станаха жертва на мафиотски убийства преди него.

Политици от различни партии са на мнение, че тенденцията от последните години на навлизане на директни мафиотски интереси в местната властта ще се засилва, тъй като общините ще получат стотици милиони от европейски фондове, което вече разгаря битката за това кой ще ги контролира.

Въпреки мегаскандалите във властта, Станишев не вижда проблем със стабилността на управляващата коалиция. "Има търкания по конкретните решения, това е неизбежно. Коалицията има два компонента - социален и либерален. Търси се баланс в политиките. Смятам, че европейските избори ще имат значение за актуализирането на управленската програма”, добави той.

Премиерът бе помолен да коментира и ограничаване на мандатността на кметовете, предаде БТА. Той припомни, че има експертна група, която готви становище по закона за изборите на местни органи за самоуправление. "Като правило ограничаване на мандатността е практика на новите демокрации. Искам да чуя всички експертни становища, за да се прецени дали това е необходимо. Но аз мисля, че принципно не бива да бъдат ограничавани правата на гражданите както за избор, така и за кандидатиране", каза Станишев. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?