Станишев предупреди да не се повишават цените след влизането в ЕС

Станишев предупреди да не се повишават цените след влизането в ЕС

Цените няма да се повишават шоково след влизането на България в Европейския съюз, заяви в понеделник премиерът Сергей Станишев.

Ако някой се опита да спекулира с цените и предстоящото ни еврочленство, държавата ще го санкционира, предупреди премиерът при срещите си с бизнеса и обществеността в три града от Софийска област – Костинброд, Своге и Правец.

По думите му държавата притежава механизми да се бори с тези, които смятат, че влизането на страната в ЕС може да увеличи печалбата им чрез повишаване на цените.

Той обясни, че членството в ЕС не означава апокалиптични картини като скок на цените, фалит на фирми и увеличаване на безработицата.

Според Станишев икономиката се развива много добре и се създават все по-добри условия за развитие на бизнеса.

На бизнеса премиерът обеща освен 10% данък печалба, още три пункта намаление на осигуровките от средата на следващата година, ако икономическите условия позволяват това. Станишев посочи, че и бизнесът трябва да направи така, че младите и кадърни специалисти да останат в България.

Той призова заплатите в частния сектор да се увеличават, но допълни, че това зависи от пазара. Същевременно изрази надежда мощните чужди инвеститори, които навлизат у нас със своята корпоративна култура, да доведат до ръст на заплатите.

По време на посещението си в Правец Станишев взе участие в тържествата по случай 25 години от обявяването на родното село на Тодор Живков за град.

Засилените обиколки на премиера и министри из страната съвпадат с предизборната кампания, но са обявени като част от правителствена кампания за разясняване на еврочленството.

Споделяне

Още от България