Станишев предупредил Борисов, че в страната "назрява напрежение"

Станишев предупредил Борисов, че в страната "назрява напрежение"

В страната назрявало недоволство. Такова свое усещане сподели в петък лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев пред бТВ.

"Моето усещане е, че назрява недоволство. И аз съм го споделял това с премиера Борисов. Ролята на правителството е да решава проблемите на хората, а не да се оплаква от миналото", заяви Станишев в един от опитите си да отклони въпрос, зададен му публично от бившия лидер на ДПС Лютви Местан.

"Как, с кои фактори се договори управлението на Орешарски по време на първия кабинет "Борисов", попита Местан. Въпрос, в който по думите му се криело обяснението за всички последвали събития.

Станишев на няколко пъти избегна отговора на този въпрос с аргумента, че е отговарял многократно. "Навремето имаше един жанр: телевизионен театър. Аз във вашия телевизионен театър не приемам да участвам", подчерта той.

"Никой не можеше да предположи – нито аз, нито Борисов, нито Местан, през есента на 2012 година, че ще има предсрочни избори. Това беше изненада за всички. Ако съм имал кристално кълбо, може би съм можел да предположа, че ще има спонтанни граждански протести", заяви Станишев.

Той все пак отрече да се е договарял с някого за свалянето на първия кабинет на Бойко Борисов, а на въпрос дали е предлагал сектор "Сигурност" на ДПС по време на кабинета "Орешарски", заяви: "Това е минало, кой го интересува? Кой днес се вълнува от това?"

Станишев коментира и Брекзит. "Преди години Дейвид Камерън, за да спечели изборите, каза, че ще предизвика референдум, отвори кутията на Пандора и накрая си плати сметката. Раздели дълбоко Великобритания, нанесе икономически щети и отдели Великобритания от Европа", изтъкна Станишев.

Според него самите агитиращи за излизането от ЕС не са имали желанието да спечелят, нито имат план какво да правят.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?