Станишев препоръча на БСП да не се състезава с популистите

Станишев препоръча на БСП да не се състезава с популистите

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев предупреди БСП за опасността да се впусне в безперспективна надпревара с "патриотите" на тяхното поле. Това той съобщава в статия, а поводът е отказът на левицата у нас да подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция и искания референдум по въпроса.

"Най-важното поле за спечелване на доверие и за БСП, и за ПЕС е битката за социалната държава", пише Станишев в текста си за в. "Дума", озаглавена "За насилието, ценностите и политическите цели на БСП".

″Ние искаме референдум за Истанбулската конвенция. Те заявяват референдум за еднополовите бракове и ″джендър-обучението″. Няма как да спечелим това състезание. Те винаги ще бъдат по-брутални в разпалването на страховете на хората, в агресията, в посочването на ЕС като зла сила, която иска да подчини, обезличи и затрие България. ″Оригиналът″ винаги е по-достоверен от "копието". Да не забравяме, че има достатъчно "нови" играчи, които вече загряват и се готвят да се хвърлят в битка за гласове на полето на популизма и продаването на нови надежди″, пише Станишев за отношенията БСП - Патриоти.

"Лошото в конкретния случай е, че БСП се оказва в изолация от социалдемократическото семейство заради своята позиция срещу Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жените и домашното насилие. При това всяка следваща стъпка води не до сближаване на позициите, а до задълбочаване на различията с останалите партии в ПЕС", се казва в статията на Станишев. В нея той посочва: "Естествено, че приемам "болезнено" всяка заплаха за европейския авторитет на БСП!" Казва се още, че най-голямата опасност за БСП в този сценарий е да загуби посока и ценностни ориентири за себе си и в очите на обществото.

"Доживяхме европейските социалисти да бъдат представяни като враждебна сила, която ни "натиска" с "лобистки" писма и пречи на БСП да спечели избори", възмущава се Станишев. Според него стои един фундаментален въпрос - за стратегията на БСП за спечелване на следващите парламентарни избори и за управление на страната.

"Има три предпоставки една партия да постигне тази политическа цел - да бъде категорична и ясна опозиция, да представи достатъчно убедителна алтернатива – план за бъдещето на страната, както и да мобилизира своето ядро, но и да спечели хората, които не са нейни традиционни избиратели и се колебаят. С първата задача се справяме. Никой не подлага на съмнение, че БСП е активна опозиция на властта. Това обаче е само първата стъпка и не задава автоматична победа на следващите избори. Втората задача е много по-трудна. Времето в опозиция е твърде ценно за една партия", пише Станишев. Според него политиката на БСП с най-завършен вид е визията на партията за европредседателството.

"Имаме нужда от много по-целенасочена и системна работа по алтернативните ни политики, защото голяма част от обществото ни разпознава като опозиция, но не и като алтернатива", пише Станишев. По думите му друга задача на БСП е да види от кого може да търси подкрепа.

"С мощната подкрепа на ПЕС БСП може да се обозначи като истинска социална алтернатива на ГЕРБ и така да спечели следващите парламентарни избори", завършва статията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?