Станишев: Престъпността търси дестабилизация

Станишев: Престъпността търси дестабилизация

Организираната престъпност очевидно дава знаци и търси дестабилизация, заяви премиерът Сергей Станишев в петък по повод покушението до влиятелния бизнесмен Манол Велев, който е съпруг на председателя на ДАМС Весела Лечева, спонсор на БСП и съветва президента Първанов.

"Подобни сценарии сме виждали и през изминалите години. Не съм параноик и не съм човек, който трябва да дава версии, но трябва да се търси интересът - кой е заинтересован от създаване на чувство за несигурност в държавата за гражданите и какво цели с това", каза Станишев пред парламента, но без да отговори кой е заинтересован.

Той определи покушението срещу публична фигура като нагло предизвикателство към държавата. Ако публична фигура като Манол Велев  може да бъде стреляна посред бял ден в столицата, гражданите не могат да се чувстват сигурни, призна министър-председателят в отговор на депутата от опозиционната ДСБ Атанас Атанасов. Той обаче отхвърли твърденията, че създаването на Национална агенция по сигурността, към която за преминат спецслужби от МВР и други министерства цели да ограничи политически вътрешния министър Румен Петков, който е твърде силен, за да бъде сменен от поста.

“Паролата” за дестабилизацията и обслужване на интереси на престъпността с исканията за оставка на вътрешния министър се лансира настойчиво през последните дни, когато София се превърна в терен на кървави екшъни. В деня след опита за покушение срещу Манол Велев се разигра престрелка между свързани със Земунския клан сръбски и македонски граждани, при която пострадаха майка и шестмесечно бебе, за което се твърди, че е син на известен бос от бандитската групировка в съседна Сърбия.

Столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също призова “отговорните” партии да не искат оставката на вътрешния министър, защото щяло да се покаже на престъпния свят, че това е най-правилният начин да се разклати властта. Борисов, който от месеци насам настоява за предсрочни избори и говори за провал на правителството, настоя да се подкрепят усилията на управляващите в борбата с престъпността.

Работодатели: Прекрачени са всички възможни граници   

В петък четири от петте български организации, които членуват в Международната организация на работодателите, изразиха “гражданската си позиция” във връзка с покушението срещу председателя на Българския съюз на частните предприемачи "Възраждане" Манол Велев.

Прекрачени са всички възможни граници, защото това е безпрецедентен случай в историята на България - за първи път се посяга на член на семейството на действащ министър, каза зам.-председателят на Съюза за стопанска инициатива Теодор Дечев. Станалото е безпрецедентно, защото досега няма случай на човек, който до такава степен да принадлежи към светлата страна на бизнеса и към приходната страна на бюджета, заяви Дечев по адрес на Велев, чийто бизнес, по думите му, никога не е бил разглеждан като сенчест.

Очевидно полицията има нужда от помощ, нека каже какво ѝ трябва - дали обществена подкрепа, дали експертиза, за да доживеем до първото разкрито извършено престъпление, каза Дечев от името на БТПП, БСК, Асоциацията на индустриалния капитал и съюз "Възраждане”.

Те са дълбоко обезпокоени, че до този момент има безкраен списък от  демонстративни убийства, но няма поне едно предотвратено покушение срещу общественозначима личност. Дечев подкрепи призива на министър Петков "полицията да действа проактивно", но посъветва да обясни на щатния състав какво означава това.

Подобни негативни събития се отразяват върху бизнесклимата в страната и водят до отлив на инвеститори, като част от тях се насочват към Румъния, където по първите етажи на офисите няма решетки и не стават показни убийства, заявиха работодателите.

Без да имат версия за покушението срещу Велев, те посочиха, че във всеки момент, в който има повишено международно внимание към България, в страната се случва някакво кърваво престъпление. Надяваме се тази връзка да е случайна, казаха работодателите.

Станишев: Превенцията на МВР дава видими резултати

По същото време в парламента премиерът Станишев заяви, че правителството работи за справяне с престъпността и превенцията от страна на МВР е дала определен видим резултат - показните убийства в последните две години намаляват.

Не е вярно, че няма разкрито убийство от МВР, те са повече от 20 в този кръг случаи, каза Станишев. Допълни, че са нужни повече усилия и повече резултатност по убийства като това на банкера Емил Кюлев и други личности, които представляват обществен интерес.

Организираната престъпност всъщност има много дълбоки корени и тя не може да се изкорени за половин или една година, каза премиерът. В заключение изтъкна, че без постигнатите резултати в борбата срещу престъпността, нямаше да сме пълноправен член на ЕС, без предпазни клаузи.

Управляващите пълнят МВР с хора, “готови да услугват”

Депутатът от ДСБ Атанас Атанасов от своя страна изрази мнение, че правителството няма политическа воля да се справи с организираната престъпност, а вътрешният министър очевидно злоупотребява с власт. Какъв е мотивът на организираната престъпност да стреля срещу хора на властта, запита Атанасов.

Днес кадровата политика на МВР представлява търговия със спонсорите на управляващите. От ходатайството на тези хора на възлови места в МВР се поставят хора, които да ги прикриват, затова такива бизнесмени са чисти, каза депутатът. Според него на ключови позиции в МВР има хора без нужните качества, но “готови да услугват”.

Атанасов посочи, че престрелката в “Белите брези” между лица от Земунския клан е резултат от “добрата охрана” на границите, осъществявана от МВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България