Станишев принуден да вкара темата "ДАНС" на коалиционен съвет

Станишев принуден да вкара темата "ДАНС" на коалиционен съвет

Премиерът и лидер на БСП е готов на разговори в Политическия съвет на коалицията за Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Това заяви в понеделник Сергей Станишев по повод необичайно резките критики от лидера на ДПС Ахмед Доган за уволнението на зам.-председателя на агенцията Иван Драшков.

"Г-н Доган не се изказва често, а и не се изказва без сериозни аргументи. Винаги съм готов да проведем разговор с коалиционните партньори", каза Станишев пред репортери в Стара Загора, но даде да се разбере, че не възнамерява да отстъпва.

"Много ясно казах, че моята позиция е достатъчно последователна" заяви той, след като миналия петък обяви, че получил достатъчно мотивирани аргументи за освобождаването на Драшков.

Официалният мотив за отстраняването на бившия шеф на контраразузнаването, който стана зам.-шеф на ДАНС, е участието му в подписка на агенти срещу депутата от левицата Татяна Дончева заради медийните ѝ изяви около скандалите в ДАНС.

Във вторник се очаква парламентарната група на ДПС да поиска формирането на временна парламентарна комисия, която да разследва скандалите в подчинената на премиера агенция.

Минчо Спасов: Уволнението на Драшков е политически ход

Председателят на вътрешната комисия Минчо Спасов (НДСВ) коментира в понеделник, че уволнението на Драшков е политически ход на правителството. Той обаче не споделя мнението на Доган, че махането на Драшков е "гаф", защото е това е станало е съобразно закона и ако занапред ДАНС проработи по-добре, "значи този ход е бил правилен".

Председателят на ПГ на НДСВ Пламен Моллов даде да се разбере, че НДСВ няма претенции към кадровите размествания в агенцията.

Всеки четвърти агент на ДАНС е от ДС

В същото време ДПС поддържа атаката срещу кадровата политика на ДАНС, като депутатът от движението и член на вътрешната комисия в парламента Ахмед Юсеин заяви, че значително са се увеличили кадрите на бившата Държавна сигурност (ДС) в ДАНС. В момента те са 23 процента, докато при управлението на ОДС са били 8 на сто.

Зам.-председателят на ДПС Касил Дал коментира в неделя, че вместо Драшков, трябвало да си тръгне съветникът в ДАНС Алексей Петров.

Ахмед Юсеин заяви в понеделник пред БНТ, че скандалите в ДАНС, предшествали уволнението на Драшков – немотивираното подслушване на журналисти и депутати - показвало, че "има някакво напрежение" вътре в службата. По думите му това напрежение идвало именно от борбата между старите кадри, които преди са работели в Национална служба сигурност (НСС), която се вля от МВР в ДАНС, и новите служители, които сега са постъпили.

"Може би и ние като комисия трябва да си вземем бележка затова, защото досега като комисия и подкомисия, където сме влезли, винаги сме създавали конфликти и скандали", обясни Юсеин.

Той изрази недоумение защо комисията по досиетата огласява такива личности като Иво Инджев, че са работили за бившата ДС, както и други журналисти и ги "очерняме", "а тези, които са ги вербували, им даваме по 3-4 заплати и ги връщаме на служба?"

Юсеин подчерта, че и този аспект в работата на ДАНС ще бъде засегнат в рамките на управляващата коалиция.

В събота Доган изрази безпокойство, че решението за Драшков е взето без мнението на коалиционните партньори.

"Би било добре като коалиция и като мандатоносител да знаем. Ние знаем и нас ни питат, когато се освобождават дадени зам.-министри, а когато се освобождава човек от ДАНС, считаме, че проблемът не е само на едната част на коалицията, а е на цялата коалиция", коментира в понеделник Ахмед Юсеин.

Той подкрепи мнението на премиера, напрежение в ДАНС не трябва да има, но го посъветва да погледне в протоколите на вътрешната комисия и по-специално в работата на подгрупата ѝ, която посети преди три седмици ДАНС във връзка с подслушванията. Именно след това посещение излезе наяве разработката за нерегламентирано подслушване на журналисти – "Галерия".

Според Юсеин кризата в ДАНС кореспондира със скандалите в МВР през лятото, след които оставка подаде Румен Петков.

Самият Петков стана единственият депутат от БСП, който се произнесе гласно за уволнението на Драшков, като го нарече "груба грешка" и намекна, че е възможно да поиска оставката на премиера и лидер на БСП.

Президентът Георги Първанов бе далеч по-пестелив след отстраняването на Драшков и коментира миналия петък, че тези решения са от компетенциите на премиера и бил информиран.

Чувстваме, че "има някакво напрежение вътре в БСП, което се отразява на работата на ДАНС", отбеляза Юсеин.

"Би било добре" да махнат Алексей Петров

По отношение на бившата барета и настоящ бизнесмен Алексей Петров, който бе осветен като секретен сътрудник на службите, депутатът смята, че точно заради това си е отишъл и Петков.

На въпрос дали ДАНС ще работи по-добре и дали ще се успокои обществото, ако Алексей Петров бъде махнат, Юсеин отговори, че "би било добре".

"Ако се погледне целият списък на тези хора, които сега са били приети, след основаването на ДАНС, ако има и други такива персони, които влияят върху имиджа на ДАНС, би било добре. И имайки предвид и нашата ангажираност пред европейските структури, някои назначения и поставяне на фигури да бъдат прегледани наново", каза депутатът от ДПС.

Близнашки: Ако трябва, да се маха и Сертов

Депутатът от БСП Георги Близнашки от своя страна заяви, че ДАНС трябва да се стабилизира час по-скоро, дори ако цената за това е оставката на председателя Петко Сертов.

Близнашки каза пред БНТ, че трябва да бъде потърсена отговорност на съпартийката му Татяна Дончева, защото тя е знаела какво върши и въпреки това се е включила активно в скандала с ДАНС. Според Близнашки вътрешната парламентарна комисия е била използвана в една фракционна борба, която се води вътре в средите на БСП.

"Комисията нямаше право да възлага на своето ръководство да прави разследвания, само парламентът има такова право… Тя се хвърли в тази история без никакви задръжки. Аз предполагам, че са ги предупредили какво правят… Предстои конгрес на БСП, то е част от едни вълнения, които остават скрити от обществеността… Както виждате, обвиненията са доста поименни", коментира Близнашки.

По информация на Mediapool, към момента Станишев, Доган и Сакскборугготски не са насрочвали заседание на Политическия съвет, който едва ли ще се случи до края на седмицата, тъй като в сряда и четвъртък министър-председателят ще е в Брюксел.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?