Станишев приписа на БСП заслугата за влизането ни в НАТО

Без БСП и без Парламентарната група на Коалиция за България в страната нямаше да има консенсус за членството в НАТО и това щеше да се отрази изобщо върху процеса на интеграция на България в Алианса, каза днес лидерът на БСП Сергей Станишев.

Според Станишев са "изключително слаби" аргументите на управляващите, които след внасянето на вота обявиха, че това е "последният опит на БСП да попречи на членството на България в НАТО и пореден опит на социалистите да отдалечат членството в ЕС".

"Ако един такъв вот успее сега, той ще върне България месеци назад, което не е от полза за никого", коментира днес и председателят на парламента Огнян Герджиков. Според него от Коалиция за България искат да обърнат внимание върху себе си чрез този вот, съзнавайки чудесно, че той "не само, че няма, но и не бива да успява".

Герджиков съобщи, че дебатът по вота ще бъде на 11 март, а на 12 март ще бъде гласуването. Той увери, че Народното събрание ще изпълни законодателната си програма, за да приключи успешно преговорния процес с ЕС до края на тази година.

Не можем да си позволим в никакъв случай изоставане от графика, ако се наложи дори ще се работи в събота и неделя, надявам се да не се стига до това, добави той.

Герджиков съобщи, че до края на месеца парламентът ще ратифицира документите за членството на България в НАТО. Официалното тържество за приемането ни в пакта ще бъде на 2 април.

Заради това, че парламентът още не е ратифицирал Атлантическия договор, днес мнозинството бе атакувано от лидера на БСП.

"Преди три седмици парламентарната комисия по външна политика, отбрана и сигурност единодушно подкрепи ратификацията на договора за присъединяване на България към НАТО", припомни Станишев, цитиран от БТА. Той отбеляза, че мнозинството определя дневния ред на парламента и са можели да го поставят през миналите седмици на гласуване в пленарна зала.

Към всички огласени мотиви за вота, свързани със "социалната безотговорност на правителството, днес Станишев добави още един - пожарът в Министерски съвет от събота.

В отговор на въпрос лидерът на БСП попита как може едно правителство, което не е в състояние да опази собствената си сграда от гледна точка на противопожарна сигурност, да реши проблемите на държавата.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?