Станишев притеснен от реваншистка коалиция ГЕРБ-Костов

Станишев притеснен от реваншистка коалиция ГЕРБ-Костов

Силно съм притеснен от това, че пред нас се очертава една реваншистки настроена коалиция между Борисов и Костов, заяви премиерът Сергей Станишев в неделя по време на предизборна среща с активисти на БСП във Варна.

По думите му Борисов отново плаши с издухване и възмездие, уволнения и чистки и се опитва да върне страната в периода на класова омраза. “Това не може да бъде национално отговорна политика”, заяви Станишев.

Той предупреди за плановете на Борисов и Костов за тотална разпродажба на всичко, което е останало собственост на държавата. Това беше и основна линия на политиката на Костов от времето на неговото управление, заяви премиерът. “Всичко това ще вкара България в много опасен сценарий – на конфронтацията и противопоставянето, познати от 90-те години”, допълни той.

“Когато аз говоря за плановете на бъдещата коалиция на Борисов и Костов, чули ли сте някой от двамата да опровергава думите ми? Не! Те не го отричат, защото това всъщност е техният план!”, надъха Станишев партийния актив на червените.

Според него задаващата се крайно дясна коалиция подготвя загуба на работни места и понижаване стандарта на живот на хората на България. “Аз не съм измислил нищо от това, за което съм изключително загрижен. Всичко е записано в програмите и плановете на Борисов и Костов за бъдещо управление”, допълни премиерът, който води партийната червена листа във Варна.

“Трябва да е ясно, че ако днес се позволи на хора, които не мислят политически и човешки отговорно, да водят подобна политика, те ще тласнат страната в дълбока финансова криза. А от това ще страдат хората и най-вече най-бедните и българския бизнес. Искам да предупредя, че тези планове са свързани с неясни и тъмни финансови интереси и целят да облагодетелстват определени икономически кръгове, които стоят зад Костов и Борисов”, заяви още Станишев.

“Станишев си играе със страховете на пенсионерите, Доган си играе със страховете на българските мюсюлмани. БСП и ДПС са една и съща партия”, каза от своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова телевизия.

Цялата предизборна кампания е изградена на лъжи и на игра със страховете на хората, коментира Борисов по-рано през деня изказвания на президента Георги Първанов, че кампанията е махленска. ГЕРБ няма вина за това, не това е партията, която използва черен PR и е наемала други парти да говорят срещу опонентите ѝ, заяви още столичният кмет.

Според него Доган си играе с Възродителния процес и сам определя себе си като бацил, проникнал навсякъде. “Ние не сме дали основание по никакъв начин да ни пришиват към Станишев и Доган. Парламентът беше атакуван пряко с обяснението, че думата “депутат” нищо не означава”, заяви той по повод думите на лидера на ДПС, че реалната власт не в депутатите, а в неговите ръце.

“Съжалявам, че Станишев и Първанов не се извиниха, че допуснаха човек като Доган да държи мандата“, каза още кметът.

"Цинизмът а БСП стигна до там, че когато разбраха какво е казал Доган, в един и същи ден Румен Петков с благодарност прие подкрепата на Доган в Плевен, а Румен Овчаров излъга в Търговище, че не са били коалиция“, заяви Борисов.

Той се учуди, че председателят на Народното събрание Георги Пирински не е коментирал думите на Ахмед Доган пред избирателите в с. Кочан, тъй като те пряко засягат дейността на ръководената от него институция. В същото време Борисов посочи, че не очаква извинение от страна на Доган за думите му в Кочан, въпреки че трябва да направи това.

Псевдомажоритарният вот направи половината от спонсорите на управляващите и арестантите кандидати за народни представители, заяви неформалният лидер на ГЕРБ и кмет на София Бойко Борисов пред журналисти в неделя.

По думите му мажоритарният вот, който бе наложен от Георги Първанов, е бил с цел да се вкарат в управление “половината спонсори арестанти”. Според него президентът трябва да се извини за това, че допуска възможността в бъдещото правителство да има мутри.

Борисов отказа да коментира информация, че зам.-директорът на Световната банка Кристалина Георгиева е била повикана от ГЕРБ за сформирането на бъдещото правителство.

Сред като първо пред журналисти лидерът на ГЕРБ не пожела да говори за това дали ще поеме управлението на страната, после пред НТВ той посочи, че ще стане премиер само, ако партията му получи пълно мнозинство. Според него разумът на хората ще им донесе пълното мнозинство.

Ако ГЕРБ остане в опозиция, Борисов ще си запази кметския пост. “Президент можех да бъда преди 2 години. Не стана защото се занимавах с Вълка и отпадъците на Станишев”, обясни той.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?