Станишев приветства доклада на ЕК

Приветствам доклада на Европейската комисия, който съвсем ясно признава усилията и резултатите, постигнати от българските институции в областта на правосъдието, заяви в четвъртък премиерът Сергей Станишев.

Той, както и представителите на управляващата коалиция, са удовлетворени от смекчения тон и отсъствието на оценки в техническия доклад, който по същество съдържа познатите критики и не отчита напредък в борбата с организираната престъпност, а по отношение на корупцията се говори за низходяща тенденция.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова вече изготвя нов график за действията, които трябва да бъдат осъществени преди юлския доклад на ЕК, който ще даде оценка постигнат ли е напредък и какъв. Първото заседание със съответните ресорни министри, председатели на агенции и представители на съдебната власт е още днес, каза Станишев.

Правителството е решено да запази темпа на реформи, защото най-лошото в момента е да се самоуспокоим и отпуснем, допълни премиерът.

"Докладът ясно дава окуражителен сигнал към българската администрация и държава, че сме на прав път и трябва да продължим по него", каза Станишев.

Оценките на ЕК съвпадали с оценките на кабинета за работата на съдебната ни система и това не било случайно, защото страната ни и ЕК работят в тясно взаимодействие с ЕК, каза Станишев.

През ноември, когато ЕК обяви, че окончателно ни лишава от парите по ФАР, премиерът и социалистите обвиниха Брюксел в двойни стандарти и за това, че не си сътрудничи достатъчно с България.

Тачева: трябва да се работи за устойчивост на промените

За разлика от премиера, министърът на правосъдието Миглена Тачева бе по-сдържана в коментарите си. Тя определи доклада като коректен и обективен, но добави, че съдебната реформа не е "фотофиниш на 100 метра".

Областите, които са набелязани за продължаване на усилията, са идентифицирани от нас отдавна и се работи по тях, но нещата трябва постоянно да се подобряват, заяви Тачева и няколко пъти повтори, че трябва да се работи за устойчивост на промените, които са направени в няколко закона. По думите ѝ настоящото законодателство е добро, но липсва воля за прилагането му.

Основната забележка на министъра (изречена неколкократно – б.р.)бе насочена към прокуратурата, която е адресатът на критиките за досъдебното производство. "Не може всеки ден да се променят закони или да се напишат такива, с които да позволим на прокурорите да не пишат обвинителни". 

За всички нас е ясно, че досъдебната фаза е основният проблем, посочи тя. До вчера имаше прокурори на високо ниво, които не знаеха някои текстове от законите, възмути се Тачева.

За един месец не може да има осъдителни присъди, но работата на съвместните екипи, които работят по разследването на знакови случаи, вече дава резултати, смята Тачева.

Тя откровено заяви, че не разбира оценката на търговския регистър, който по думите ѝ е най-публичният. Според Тачева ставало дума за промени в Търговския закон, каквато задача досега не е била поставяна пред министерството.

Има конкретни текстове в Закона за конфликт на интереси, с които се надхвърлиха някои граници, продължи Тачева, според която е абсурдно съдия да не може да е член на Съюза на съдиите.

Костов: ЕК "бракува" свършеното от кабинета за 4 години

Съвсем различен е прочитът на доклада, даден от опозицията. Настоящият доклад на ЕК, макар и без политическа оценка, съдържа категорични факти, че е "бракуван" целият труд на това правителство през последните четири години, заяви лидерът на ДСБ Иван Костов.

Най-тревожната констатация, според него, е негативната тенденция за спад на присъдите. На практика резултати няма, посочи Костов. Няма присъди по знакови

дела, очаква се тепърва да се разследват сложните дела, да се повдигнат обвинения срещу "мощни престъпни групировки" - всичко е отнесено в бъдеще време, коментира той.

Освен това, продължи лидерът на ДСБ, България е пред ултиматум - даден е срок до средата на лятото, когато ще излезе следващият евродоклад, всички тези проблеми да бъдат решени. Според него обаче няма кой да свърши всичко, препоръчано в 16-те възражения на ЕК и е илюзия да се смята, че законодателство и правителство ще решат проблемите.

Това са четири загубени години за България и категорична присъда за управлението.

Очаква се нов кабинет, нова воля, нова енергия, адресират се към бъдещото правителство и Народно събрание едни изключително тежки претенции на ЕК за въвеждане на върховенството на закона, каза Иван Костов.

Затова, според него, верният ход е оставка на правителството и предсрочни избори, Еврокомисията да инвестира доверие в новото управление и да изчака то да направи всичко, което е по силите му. Това е единственият начин да не падне гилотината над България, заключи той.

Междинният доклад е по-скоро технически преглед за изпълнение на мерките, които самото българско правителство е набелязало, за да преодолее препоръките от предходния доклад. Установено е, че голяма част от препоръките не са зачетени от кабинета, коментира Пламен Панайотов от БНД.

За нас като опозиция е по-важна политическата оценка, която ще даде ЕК в редовния доклад през лятото, добави той.

Движение "Напред" също смята, че кредитът на доверие от страна на ЕК към българското правителство е изчерпан. Тромава законотворческа дейност, лошо подреждане на приоритетите в законодателството, неефективно прилагане на вече приети закони - това се подразбира от фактите в доклада, посочват от движението.

Борисов: Забележките са "бързо отстраними"

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов премиерът Сергей Станишев и управлението на тройната коалиция ще останат в съзнанието на българските граждани с "безвъзвратно изгубените милиарди левове" от европейските фондове.

Той коментира, че голяма част от забележките на ЕК са "отстраними много бързо".

Борисов посочи закона за конфликта на интереси, реформата в МВР и ДАНС, корупционните практики в съдебната система. "Това трябва да стане много бързо, за да предотвратим отрицателен доклад през лятото", каза той.

Борисов препоръча още забраната за замени на гори да бъде наложена със "задна дата" и съответните парцели да бъдат върнати на държавата. Той цитира доклада на Центъра за изследване на демокрацията, според който от замените държавата е загубила 1.5 милиарда лева. "Това трябва да се случи ако те (тройната коалиция, бел.ред.) са искрени към Брюксел", заяви столичният кмет.

Борисов добави, че последните шумни арести в държавата са направени с много малко събрани доказателства и неуспех на делата ще доведе до нови изводи от Брюксел, че липсват присъди.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?