Станишев привлече първия постоянен евроексперт и прави ново звено

Станишев привлече първия постоянен евроексперт и прави ново звено
Дни преди края на мандата на тройната коалиция премиерът Сергей Станишев възнамерява да бъде създадена нова структура към МС, която да координира европейски експерти, които правителството му иска за по- постоянно от Брюксел, а Брюксел на този етап отказва.

Португалската съветничка на Станишев – Мария Пинто съобщи в четвъртък, че вече е привлечен и първият експерт по линия на инициативата "Европейско партньорство", но не можа да даде повече информация за него, тъй като не го познава.

Въпреки че Европейската комисия и лично председателят ѝ Барозу отклониха опита на Станишев да прехвърли на Брюксел свои отговорности с искането за трайно присъствие на повече евроексперти у нас, Станишев не се отказва от идеята на Пинто и в пореден вариант я представи на посланици и експерти от ЕС.

Мъглата около лансираната инициатива "Европейско партньорство”, която вече премина през няколко модификации, обаче остава.

В четвъртък Пинто разясни, че идеята е да бъдат привлечени европейски експерти в 10-12 области, в които изпитваме затруднения. Към момента не се знае колко ще бъдат тези експерти, тъй като според Пинто процесът на привличането им ще бъде дълъг.

Въпросите с тяхното заплащане явно още не е изяснен. Пинто съобщи пред журналисти, че ще се използват двустранни споразумения със страните членки, а и имало различни европейски инициативи за влизането на чужди експерти в българската администрация.

Към Министерския съвет се създава нова структура, която да координира всички експерти на ЕС в България, като в него ще влязат служители от администрацията на правителството. Тази структура ще се отчита на всеки 6 месеца с доклад пред МС.

Предстои да бъде одобрен вътрешен правилник за изпълнението и функционирането, както на Инициативата за европейско партньорство, така и на съвета.

Идеята за привличането на повече евроексперти у нас вече предизвика негативен отзвук в Брюксел, а авторитетното британско издание "Икономист" я определи като "нов колониализъм" и се позова на европейски дипломати, според които става опит за предизборен трик на българското правителство.

Според Пинто обаче ЕК не е критикувала тази идея, тъй като осигурява техническа помощ на страните членки откакто е създадена. По думите ѝ подобна практика е нормална за ЕС, а Европейският парламент е предложил на ЕК подобна техническа помощ да бъде предвидена за всички страни членки.

Българското искане бе "любезно" отхвърлено от ЕК, според която напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите механизми на мониторинг и партньорство, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури.

В България вече работят около 130 експерти от различни страни членки. В отговор на унищожителните критики от Брюксел обаче Станишев започна да лобира за повече "сътрудничество" и по-малко мониторинг.

Премиерът Станишев посочи пред посланиците, че инициативата в голяма степен е насочена за подпомагане на работата на европейските експерти, които и днес са у нас. По думите му тя е добър инструмент за максимално бързо преодоляване на трудностите, които България изпитва.

Преди два дни наетият с PR цел съветнически борд на Станишев излезе с доклад, в който констатира, че механизмът за сътрудничество и проверка се бил доказал като полезен инструмент за мониторинг, но се е "провалил по отношение на сътрудничеството". Чували се и "някои гласове, които искат неговото актуализиране и разширяване, а други – повишаване на неговата техническа точност". В същото време съветническият борд не спести критики към правителството за корупцията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?