Президентът обслужвал два политически и един икономически интерес

Станишев призна за олигархичен кръг около Корпоративна банка и за Пеевски като част от него

Лидерът на БСП отрече съпругата му да е имала офшорка

Сергей Станишев. Сн: БГНЕС

Лидерът на БСП Сергей Станишев призна, че има олигархичен кръг около Корпоративна търговска банка (КТБ) на Цветан Василев и предположи, че злополучно избраният за председател на ДАНС Делян Пеевски е част от него. Откровението прозвуча по време на пресконференция на Станишев във вторник, когато той за пореден път се упражняваше в безразборна стрелба по президента Росен Плевнелиев, за да докаже, че критичната му позиция към управляващите е проява на двоен аршин.

Обяснявайки, че Плевнелиев е свързан с кръга "Капитал”, който го номинирал за министър в кабинета “Борисов”, Станишев заяви, че в държавата "съществуват много кръгове”.

"Друг кръг е кръгът около КТБ, включващ самата банка и медиите, свързани с нея", посочи лидерът на БСП. На въпрос на Mediapool дали свързаният с КТБ медиен магнат Делян Пеевски принадлежи към този кръг, Станишев отговори: "Предполагам, че да".

На 14 юни, когато предложи Пеевски за председател на ДАНС, лидерът на българските и европейските социалисти обяви, че "трудните ситуации изискват нестандартно решение", а премиерът Пламен Орешарски поясни, че го предпочел, защото бил "външен специалист".

Плевнелиев обвинен в двоен стандарт - защо мълча за безобразията на ГЕРБ

Станишев стигна до признанието за Пеевски от "кръга КТБ" след разгорещена тирада срещу президента Плевнелиев, който миналата седмица потвърди подкрепата си за гражданските протести срещу правителството и олигархичния модел и призова за предсрочни избори като изход от кризата.

“За съжаление, г-н Плевнелиев излезе от ролята на президент, който би трябвало да е обединител на българското общество и показа висока чуваемост към протестиращите, но и пълна глухота към мнението и позициите на друга значима част на обществото”, коментира председателят на БСП.

“Никой в държавата няма правото да претендира, че представлява цялото общество и че е гласът народен”, заяви още лидерът на социалистите. Според него президентът проявява двоен стандарт и това го лишава от морален кредит и доверието на значителна част от българите.

Станишев запита защо повече две години президентът Плевнелиев е мълчал за безобразията на ГЕРБ и “за задкулисния олигархичен модел на партията ГЕРБ, от която той беше министър, избран и няколко пъти спасяван от гласовете на партията "Атака".

Мястото за политически дебат е парламентът, продължи лидерът на БСП и обвини Плевнелиев, че за последните седмици нито веднъж не укори ГЕРБ затова, че саботират Народното събрание и нито веднъж не ги призова да преосмислят тази позиция.

Президентът обслужвал два политически и един икономически интерес

"Ако цената за доброто отношение от страна на Плевнелиев към парламента и правителството е условието ГЕРБ да участват в управлението, тази цена е неприемлива. Този подход поставя президента в обслужваща роля и позиция към Бойко Борисов и Цветан Цветанов и не отговаря на неговите конституционни задължения на президент и показва, че подозренията към неговата политическа пристрастност и обвързаност са основателни в много висока степен", коментира лидерът на БСП.

"Тезите във финалната част от изказването на президента обслужват в най-голяма степен два политически и един икономически интерес", продължи с анализа си Станишев.

"Единият политически интерес е интересът на Бойко Борисов и Цветан Цветанов за консолидиране на тяхната власт в ГЕРБ и за преборване на всички недоволни. Бързи предсрочни избори са единственият шанс за Борисов и Цветанов да консолидират своята власт в ГЕРБ и в парламентарната група на партията. Вторият политически интерес е ролята на "бабуването" на новото дясно с очевидната идея, която прозира зад поведението на държавния глава да се формира коалиция между ГЕРБ и новото дясно. Този план е доста видим”, каза Станишев.

Последният интерес, по думите му, е по-скоро медийно-икономически и е на кръгове, с които Плевнелиев има стара обвързаност. Станише свърза президента с кръга "Капитал" и с икономическите интереси около този кръг, с кръга около "Глобална България" и с групата "Типинг пойнт" (групата се свързва с Цветелина Бориславова – бел. Ред.), след което стигна и до прозрението за кръга около КТБ и предположи, че Делян Пеевски е част от него.

При всички тези грехове на президента, БСП няма да подкрепи искането на "Атака" за отстраняването му от длъжност, защото “подобна процедура само би превърнала по изкуствен начин Плевнелиев в мъченик". “За мен той не заслужава ролята на мъченик, Плевнелиев не заслужава чак такова вдигане на топката”, допълни Станишев.

Имала ли е Моника Йосифова офшорка?”

Станишев се впусна и в разяснения как правителството на "Орешарски" се бори с олигархията.

“Искаме да разберем как се разпределят европейските пари сред медиите, в кои банки и кога са вложени част от публичните финанси и каква е тази част, както и изнасяне на данни за собствениците на офшорните сметки – както сред политиците, така и сред бизнеса”, каза той.

По този повод бившият депутат от “Атака” Стоян Иванов, който присъства на пресконференцията на БСП в качеството си на репортер от вестник “Десант” (печатен орган на партия НФСБ), попита лидера на БСП имала ли е съпругата му сметка в офшорна зона. По думите на Иванов Моника Йосифова е притежавала фирмата “Валеджо консултс лимитид”, регистрирана в офшорна зона.

Станишев предположи, че става дума за лъжа и запита: “Ако това не е вярно ще се извините ли?”. Думите му предизвикаха бурен смях сред репортерите в залата, заради аналогията с крясъците на Волен Сидеров "Извини се бе!"

Преди седмица стана ясно, че съпругата на БСП-лидера Моника Йосифова е получавала крупни суми от европейските пари предназначени за медии както при правителството на Станишев (2005-2009 г.), така и при последвалото управление на ГЕРБ.

Иванов пък от своя страна в миналия парламент бе депутат от “Атака”, а след като напусна групата, прехвърли субсидията си към ГЕРБ и обяви, че Волен Сидеров го държи с подписани банкови гаранции по заем на офшорни сметки.

Няма влошаване на отношенията с партньорските държави

Станишев отхвърли възможността за влошаване на отношенията ни с евроатлантическите партньори. Независимо от необичайно резкия тон на позицията на Франция и Германия, които призоваха управляващите да чуят гражданското общество и предупредиха, че олигархичният модел е несъвместим с принадлежността към ЕС, Станишев заяви, че констатациите не се отнасят за сегашното управление. “Знаете, че модел не се създава за два месеца”, поясни той. По подобен начин и Бойко Борисов, докато беше на власт, приписваше всяка една критика на ЕС към предходните правителства и твърдеше, че не се отнася до него.

Станишев защити и назначението на Боян Чуков (щатен служител на ДС и изпълнителен директор на свързаната с Алексей Петров “Лев Корпорация” - бел.ред) за шеф на Съвета по сигурността към МС. Според него това назначение също няма да доведе до отдръпване на доверието от страна западните партньори. Според Станишев в мандата на тройната коалиция Боян Чуков си е бил все същия и не е имал проблем с нито един от западните посланици.

“Чувам от много хора, които са овластени, че изпълняват определена роля на информатори на различни посолства. Никак не отива на институции, които са мълчали за редица скандални назначения в институции пак с двоен стандарт, сега да изпълняват роля на информатори. Особено на високопоставени държавни институции”, каза още Станишев без да посочва кои институции визира.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?