Станишев призова България и Македония да загърбят стари спорове

Станишев призова България и Македония да загърбят стари спорове

В отношенията между България и Македония е необходимо конструктивно мислене, ориентирано напред, не към стари спорове или исторически конфликти, а към бъдещето и към създаване на повече условия за пълноценно развитие на двустранните връзки. Това каза премиерът Сергей Станишев в сряда на съвместна пресконференция с македонския му колега Никола Груевски, който бе на еднодневно официално посещение в София.

На срещите и със Станишев, и с президента Първанов, и с шефа на парламента Пирински, македонският министър-председател получи уверения за подкрепата на България към интеграцията на Македония в ЕС и  НАТО. Друг акцент в разговорите бе развитието на инфраструктурните проекти и най-вече на трансграничния коридор 8 във всичките му измерения. Премиерът Груевски изтъкна, че въпросът за коридор 8  е залегнал в програмата на македонското правителство и работата по проекта ще започне реално след една година.

Ние сме широко отворени към инвеститорите от България, те ще продължат да получават отлично третиране и прием в Македония, каза Груевски, цитиран от БТА.

Обсъден и проблемът със статута на Косово след провала на последния кръг от преговори с международно посредничество.

Премиерите Станишев и Груевски са коментирали и въпроса за негативни информации за България, които се публикуват в македонски медии.  Не харесвам това, че често в нашите медии се появяват такива публикации, каза премиерът Груевски. Той посочи, че медиите са независими и не може да им се оказва влияние.  Не затваряме очи пред нито един проблем, трябва заедно да работим за  преодоляване на подобни проблеми  и да  се концентрираме върху големите проекти, посочи Груевски.

Премиерът Станишев също изтъкна, че  медиите са свободни в България и в Македония и правителствата не могат да ги контролират. В тази връзка по думите му стоят два въпроса  - за собственото чувство за отговорност на медиите и за отговорността на правителствата. На Балканите винаги има много история и въпрос на избор е дали се концентрираме в негативното, в миналото, в конфликтите или търсим динамично развитие напред на базата на общи ценности и интереси, каза Станишев. 

Отговорността на двете правителства е, че трябва да покажем ясно волята си за развитие на истински приятелски отношения, на партньорство във всички области, допълни българският министър-председател.

На срещата си с македонския гост президентът Георги Първанов е подчертал, че между двете страни не би трябвало да има негативни отношения и да се допускат рецидиви. Ще се радвам да възстановим традицията на съвместни прояви на президентите на двете държави, което дава друг тон на отношенията, е отбелязал той. Надявам се по този начин да респектираме тези, които се опитват да провокират напрежение от двете страни на границата, е подчертал президентът Първанов, цитиран от своя прессекретариат.

Споделяне

Още от Балкани