Станишев призова кметовете да агитират за преизбирането на Първанов

Месеци преди обявяването на официалния старт на предизборната кампания и номинацията на кандидати за президент, ръководството на БСП призова кметовете да работят за преизбирането на Георги Първанов, зам.-председателят на НДСВ Милен Велчев обяви, че партията ще има кандидат за първи тур и ще мисли кого да подкрепи на втори, а от десницата противопоставиха номинации на бивши и настоящи конституционни съдии.

В събота премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че макар още да не сме в законовия срок на кампанията за вота, “от 6 месеца тече антикампания” срещу действащия държавен глава Георги Първанов, която е свързана с предстоящите президентски избори.

Затова е съвсем естествено и ръководството на БСП, и левите представители в местната власт да бъдат ангажирани с кампанията на президента, допълни той.

Станишев заяви, че очаква от кметовете, издигнати и подкрепени от БСП и левицата, конкретен личен ангажимент в предстоящата президентска кампания, защото президентът Първанов нееднократно е демонстрирал с политика и поведение своето отношение към местната власт.

Естествено ще разчитаме на тяхната гражданска и политическа подкрепа в тази важна кампания за БСП, посочи той.

Крайно време е кметовете да престанем да крием политическата си принадлежност по време на кампания, уточни и членът на Изпълнителното бюро на левицата и кмет на Смолян Дора Янкова. Тя изрази очакване, че “много кметове от НДСВ, ДПС и СДС” също ще подкрепят преизбирането на президента Първанов. Янкова обаче не пожела да каже кои от колегите си от СДС и НДСВ има предвид.

Лидерът на БСП за пореден път подчерта, че формата на кандидатурата на президента е личен въпрос и негов политически избор, но изрази мнение, че формата, която ще бъде избрана от него, “ще покаже достатъчно ясно и политическата му принадлежност и произход от лявото пространство.”

Междувременно в Силистра лидерът на ДСБ Иван Костов съобщи, че очаква до вторник отговорът на председателя на СДС Петър Стоянов относно кандидатурата на председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов.

“Най-разумно, най-естествено би било Петър Стоянов да подкрепи тази кандидатура", допълни Костов.

По думите му обаче, кандидатурата на Неделчо Беронов "не бива да бъде в политическия дебат, защото Конституционният съд е над всички институции в България - разбира се - и високо над политическите партии".

Ако СДС не подкрепи Неделчо Беронов като единен кандидат на десните партии и не успее да предложи друга обединителна фигура със сходните качества, ДСБ ще реши дали да се яви самостоятелно на президентските избори на Националното събрание на партията на 10 септември, допълни Костов.

Ако ДСБ издигне Неделчо Беронов, ние ще му противопоставим също кандидатура на конституционен съдия, Георги Марков, заяви в неделя в Сливен депутатът от ОДС Яне Янев.

Янев е главен секретар на оглавяваната от Георги Марков партия "Ред, законност, справедливост".

В българския политически живот за последните 15 години има една кандидатура, която може да победи Първанов, която има политически качества, ораторското майсторство и осанката и авторитета на десен водач и това е бившият конституционен съдия Георги Марков, обясни още Янев.

По думите му всякакви други опити за излъчване на компромисни кандидатури целят запазване на статуквото и осигуряват безалтернативна победа на Георги Първанов.

Ние призоваваме по най-приятелски начин СДС и ДСБ преговорите да добият нов вид и нов формат. Преди това обаче всички от старата десница имат нужда от кратка отпуска и почивка, за да си сверят политическия часовник с настроенията на избирателите, каза още Янев.

На въпрос има ли място ГЕРБ в този евентуален бъдещ формат за преговорите на десните, Яне Янев отговори: "Аз ще се въздържа от коментар, докато ГЕРБ даде ясна заявка къде стои в политическото пространство."

НДСВ ще се отнася към ГЕРБ като към политическа сила, едва когато се регистрира като партия. Дотогава отношението на НДСВ към ГЕРБ ще е както към неправителствена организация, която си поставя благородни цели, заяви пред бТВ зам.-председателят на партията Милен Велчев.

Той преповтори позицията си, че макар вече да има 40 години, не му е време да се кандидатира за президент. "Аз лично смятам, че че имаме по-достойни кандидати за тази позиция", посочи той.

Велчев каза още, че ситуацията около президентските избори в НДСВ се избистря, защото все по-голям брой симпатизанти са на мнение, че НДСВ не само има сили и възможности, но и трябва да излъчи собствен кандидат-президент.

По думите му, НДСВ ще се яви със собствен кандидат на първия тур на изборите, остава да се види кой ще подкрепи този кандидат на балотажа.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?