Станишев пробва да се пришие към инициативата на "класѝкa" Местан

Лидерът на БСП разкритикува президента, че предложил на партиите декларации, надхвърлящи пълномощията му

Снимка: БГНЕС

Неприкритото вече напрежение между БСП и ДПС и отчаяните опити на Сергей Станишев да демонстрира доминиращата роля на партията си в отношенията с "младшия" коалиционен партньор, а и в отиващия си парламент, правят цялата ситуация още по-неадекватна и безсмислено заплетена.

 

Във вторник лидерът на БСП обяви, че неговата партия ще инициира разговорите за "плавен преход към политическа стабилност", каквото кодово название даде председателят на ДПС Лютви Местан за края на сегашното им съвместно управление и насрочването на предсрочни избори. Станишев съобщи намерението си след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента, на което бе планирано да се обсъждат дата за оставката на кабинета, дата за избори и неотложни въпроси като спрените еврофондове, проблемите около "Южен поток", кой и кога ще прави бюджета за следващата година и пр.

 

В понеделник ръководството на БСП реши да блокира възможността за постигане на договореност по тези въпроси още на КСНС при президента на 17 юни.

 

А в коментара си след заседанието Станишев разкритикува Росен Плевнелиев, че на КСНС е предложил на парламентарните партии становище и декларация, които по преценка на социалистите "далеч надхвърляха пълномощията му като институция и засягаха работата на Народното събрание, на изпълнителната власт, което не бива да се обсъжда в такива формати и не влиза в правомощията на КСНС".

 

Така, например, в проекта на декларация били набелязани няколко приоритетни сфери, в които ставало въпрос за съгласие и за реформи. Това не е работа на КСНС, а на политическите сили, които ще се явят на парламентарните избори със своя визия, коментира Станишев.

 

След заседанието КСНС политиците си тръгнаха и оставиха на президента да представи решението, че са постигнали съгласие да проведат политически консултации за провеждане на предсрочни избори между 28 септември и 12 октомври.

 

"Отидохме на това заседание като израз на добра воля за провеждане на политически диалог и политически консултации между партиите в НС, защото смятаме, че има принципна разлика между два консултативни съвета, които се провеждаха през 1997, 2013-та година и този, който се проведе днес. Основната разлика е, че тогава в страната имаше остра политическа криза. И в двата случая имаше подадени оставки на правителствата и десетки хиляди български граждани на улиците, които протестираха”, коментира Станишев.

 

Според него сега ситуацията е различна и основният мотив за политическите консултации, които предстоят, са резултатите от европейски избори, които не зададоха допълнителна сила и легитимност на правителството за провеждане на дълбоки реформи.

 

Лютви Местан за приноса си към "класическото" становище на КСНС

 

Доволен съм, че политическият разум надделя. Мисля, че днешното заседание и становището на КСНС е класически пример за онова, което ние определихме като "необходимост от плавен преход към политическа стабилност", заяви от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента.

 

"Ако изразът ви се струва стилистично маркиран и отключва асоциации с пресконференцията на ДПС с онзи знаменит четвъртък, чувството ви не е измамно. Особен съм доволен, че в окончателното становище се съдържат две признания – еднакво верни, че евровотът както непрелигитимира кабинета "Орешарски” с нов кредит на доверие, за да е възможно той да премине от стратегия на оцеляване към ефективно управление със силни реформи. Затова наистина е необходимо по-широко обществено съгласие и подкрепа, така наред с това становището на КСНС се съдържа не по-малко вярната констатация, че евровотът не зададе ясна алтернатива”, допълни Местан.


Той отбеляза, че коментарите са излишни, при положение че е постигнато съгласие за окончателно становище. "Би било леко некоректно да се представят и партийни прочити, освен това рискуваме да бъде уличени едва ли не в стремеж към партийна експлоатация на постигнатото съгласие”, каза още Лютви Местан.

 

Опитвайки се да демонстрира, че все още държи инициативата, Станишев обяви, че разговорите, които БСП ще инициира без отлагане, ще са по няколко въпроса в съответствие с общото съгласие за необходимост от плавен преход към политическа стабилност: кога да бъде датата на вота (28 септември - 12 октомври), приоритетните задачи на парламента и изпълнителната власт през следващите седмици, ускоряване на процеса на финализиране на споразумението за партньорство с ЕС, усвояване на европейските фондове 2014-2020 г., определяне на ясни принципи и правила за номиниране на следващия български еврокомисар, гаранции за провеждане на честен парламентарен вот.

 

За нас е ясно, подчерта Станишев, че предсрочните избори сами по себе си не решават нищо автоматически и не гарантират решаване на проблемите на страната без диалог и необходимата политическа воля за провеждане на нужните промени. Затова и БСП
ще покани другите политически сили на такива разговори, за да разискват какво е полезно и необходимо за българската държава и хората, поясни Станишев.

 

Не било добра практика правителството да работи дълго в оставка

 

Той не намирал за добра практика да има правителство, което да работи в оставка твърде дълго. Оставката на кабинета "Орешарски", и това беше заявено и от премиера,
подчерта той, е функция на предстоящите политически консултации, на технологичния срок, произтичащ от датата.

 

Станишев не изключва друг кабинет в рамките това НС, но се съмнявал

 

От думите на Станишев стана ясно, че не изключва нито една възможност, в т.ч. да
подкрепи друг кабинет в рамките на сегашното НС, но той се съмнявал, че има политическа воля, защото "конфронтацията е твърде остра".

Той добави, че темата за следващия еврокомисар не е била обсъждана на КСНС при президента.

 

Важно е кандидатурата да бъде силна и това не е въпрос на формално решение нито на действащото правителство, нито на служебното, защото всяко едно ще бъде уязвимо, ако няма достатъчно широко съгласие около кандидатурата, каза Станишев, който, според негови съпартийци, се е надявал да бъде номиниран за поста, преди ДПС да произнесат "присъдата" над правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от България