Станишев: Протестът на КНСБ се обезсмисля

Лидерът на БСП и ПЕС не се интересува защо МВР се занимава с политпропаганда и пита морално ли е чиновниците да протестират

Сергей Станишев, Лютви Местан, Пламен Орешарски, Михаил Миков на шествието на БСП и ДПС в подкрепа на правителството. Сн. БГНЕС

Утрешният протест на КНСБ се обезсмисля, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев ден преди протестния митинг на синдиката и часове след като управляващите приеха искането на КНСБ удържаният десетпроцентен данък върху доходите на най-нископлатените работници да се връща.

"Ще изразя известно недоумение от протеста, който се организира от КНСБ. Беше разпространено тяхно искане за промени в доходите в различни социални сфери. Направихме груба калкулация колко от исканията им се реализират. От 30 искания 19 бяха в процес на реализиране, вече реализирани или заложени в бюджета", заяви Станишев на пресконференция и изрази надежда синдикатите да не бъдат употребени политически, защото имало такъв риск.

КНСБ обаче обявиха на сайта си, че са връчили декларация с искания до ръководството на Народното събрание и очакват политиците да излязат с реакция по време на протестния митинг в сряда.

Синдикалната акция – първа след началото на гражданските антиправителствени протести, продължаващи вече близо 160 дни, е подкрепена от студентите и се очертава да даде старт на следващ етап на протестната вълна, с участие на по-широки обществени групи. Макар че КТ "Подкрепа" няма да участва в протеста на КНСБ, обяви свои планове за синдикални акции.

Можем да организираме и още по-голям митинг

След редовното заседание на ИБ на БСП във вторник Станишев обяви, че ако е необходимо, управляващите партии ще организират още по-голям митинг в подкрепа на правителството.

Раздразнен от въпросите колко е струвала съботната манифестацията в подкрепа на кабинета, той каза: "Непрестанно се правят опити да се отклони вниманието, че това бе най-големият партиен митинг от 90-те години насам".

Той поясни, че с ДПС са си поделили разходите "всеки за своя си електорат".

"Нашите структури поеха разходите за транспорта на членовете и симпатизантите, които пожелаха да дойдат. Централата на БСП пое озвучаването и други нормални разходи по провеждането на митинга. Тези хора имаха нужда да дойдат по своя воля и техният глас да бъде чут. Всички твърдения как митингът щял да доведе до сблъсък с футболни агитки, не се случиха. Следващия път можем да организираме и по-голям митинг и ако е необходимо, ще го организираме”, каза Станишев.

Той допълни, че мероприятието било организирано само за два дни, което се разминава с твърденията на БСП преди митинга, че бил планиран далеч по-рано, а не веднага след като ГЕРБ решили да организират същата събота антиправителствен митинг в Пловдив.

"Правителството знае, че има сериозна обществена подкрепа зад себе си, независимо от опитите и за истеризация и за постоянните провокации към българската демокрация“, каза още Станишев, без да коментира последните социологически данни на "Галъп", според които едва 26% от българите искат кабинетът да продължи работата си.

"БСП ще се противопоставя оттук нататък срещу всякакви опити за подкопаване и сриване на конституционния ред, на законността, срещу насаждането на нетърпимост и омраза към различното мнение", декларира лидерът на БСП.

Морално ли е чиновниците да протестират срещу кабинета, който им плаща заплатите

На въпрос как ще се противопостави срещу издигнатия от самия него премиер Пламен Орешарски, който в петък се закани да уволнява държавните служители, които протестират срещу правителството, Станишев напомни, че министър-председателят се е поправил и уточнил, че става дума само за протестиращи в работно време. Орешарски реши да се коригира на четвъртия ден след първоначалното изявление, след като правозащитници сезираха прокуратурата със сигнал, че е нарушил конституцията и закона.

"Друг е въпросът, че става дума тук за морал", продължи с коментара си лидерът на БСП, който запита как ще протестираш срещу този, който ти плаща заплатата.

Лидерът на БСП и ПЕС не се интересува защо МВР се занимава с политпропаганда

В коментар за "опорните точки" от МВР до червените депутати, съдържащи инструкции за компрометиране на протестиращите студенти, Станишев каза, че не знаел кой е техният автор. По думите му във всяка партия се правят "опорни точки", а той винаги говорел "без опорни точки това, което мисли”.

Така лидерът на българските и европейските социалисти се опита за пореден път да омаловажи скандала, но всъщност реакцията му разкрива неадекватност, защото става дума за това, че уж деполитизираното МВР пише указания за една партия, съдържащи недоказани обвинения и недопустими квалификации спрямо участници в протестите.

Станишев обаче призова медиите да се разграничат по-отчетливо от анонимния списък "Комисари на подмяната", който лидерите на Реформаторския блок изобщо не коментирали, а това си било "пряк път към фашизъм". И тези думи на Станишев съдържат голяма доза демагогия, тъй като Блокът няма нищо общо с въпросната медийна публикация, а срещу нея възрази Цветозар Томов от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Станишев неколкократно отказа да отговори на въпрос дали БСП не насажда неверни внушения за инакомислещите и дали всъщност това не е фашизъм. Станишев само се усмихваше, клатейки глава и обяснявайки, че много пъти самият той бил жертва на такива внушения.

Но бил готов за диалог с всеки, който желае, "по реалните приоритети и проблеми, пред които обществото и държавата ни е изправено". "В това число и ГЕРБ, и за Реформаторския блок"(РБ), допълни Станишев, според когото Блокът консумирал позитиви от протестите, но всъщност бил патерица на ГЕРБ към властта.

Станишев не пропусна да напомни обаче, че протестите, от които РБ консумира позитиви, всъщност се оказват патерица на Борисов към властта.

Дошло му отвътре да се извини на ДПС

Лидерът на БСП не пропусна да коментира и добрите отношения с ДПС, като припомни, че партията му, като "правоприемник на БКП", неведнъж била осъждала т.нар. "Възродителен процес". На митинга, на който присъстваха привърженици на двете партии, докарани от цяла България, Станишев спонтанно почувствал, че трябва да се извини. "Дойде ми отвътре и го сторих", каза той.

Малко след пресконференцията репортери видяха депутатът от ДПС Камен Костадинов да излиза от централата на БСП на "Позитано"20, но той не пожела да каже по какви дела е бил там и с кого се е срещал.

Споделяне

Още по темата

Още от България