Станишев: Протестите са срещу всички партии, БСП няма да преговаря в условия на ултиматум

В Европа никой не поставя под съмнение резултатите от изборите, протестите са срещу всички партии, не само срещу управляващите, а правителството е готово да преговоря с всички, но не в “условия на ултиматум”. Такива размисли е споделил в четвъртък лидерът на БСП Сергей Станишев с председателя на ПАСЕ Жан-Клод Миньон. След срещата социалистът разясни пред медиите обсъжданите теми.

“Когато се говори за това - да бъде чут гласът на протестиращите, не се съмнявам, че и правителството, и българският парламент са готови да разговарят с всекиго”, каза Станишев пред журналисти.

По думите му това се доказва и с гражданските съвети, които са формирани към всички министерства, с много широко представителство на неправителствения сектор и различни мнения, и в обсъждането и подготовката на нов изборен кодекс, който трябва цялостно да промени правилата, по които се правят изборите, да гарантира тяхната прозрачност, почтеност, липсата на манипулация и фалшификация.

“Нито правителството, нито парламентът са готови да разговарят при условията на ултиматум. Част от протестиращите – те не желаят диалог, за съжаление”, каза още той.

 

Така Станишев се опита да подведе гостите си, защото в настоящата ситуация не става дума за "преговори", тъй като хората, които вече 28-ми ден демонстрират по улиците на София, не искат да преговарят с правителството, а искат неговата оставка. Голяма част от най-авторитетните неправителствени организации отказаха да участват в консулатции, дискусии и въобще да си взаимодействат по какъвто и да е начин с правителството по конкретни теми като Изборния кодекс и пр., тъй като нямат доверие в управляващите и смятат всички такива начинания за ненужни.

 

Лидерът на БСП разясни още, че един от ангажиментите, които управляващите са поели пред ПАСЕ, е да поканят Венецианската комисия като консултант и участник в изработването на новия Изборен кодекс. Заместникът му Янаки Стоилов уточни, че с намесата на Венецианската комисия ще се удължи и срокът, в който законът се пише.

Стоилов изказа благодарност към Жан-Клод Миньон, че е изразил готовност да убеди всички политически сили в Народното събрание, че тяхното място за работа е българският парламент, че е необходимо парламентът да работи пълноценно. Той за пореден път се опита да разграничи партията си от “Атака” с мотива, че националистите “само работят в парламента”, а не гласуват “за” заедно с управляващите.

“Освен това отбелязахме, че голяма част от българските граждани, които протестират по улиците и площадите главно на София, са критично настроени към всички партии и ние държим сметка за този факт. Тези хора не са привърженици или противници на някои от основните партии. Те не искат връщането на една или излизането на друга, а предявяват своите претенции към прекратяването на олигархичния модел – модел, за който значително допринесе предишното управление на България”, каза още той.

По думите на Стоилов, голямото предизвикателство на сегашното правителство е дали ще направи такива дълбоки промени, които наистина да осигурят в България прилагане на европейските стандарти и работа на демокрацията не само като процедури, а и в подкрепа на действителните обществени интереси.

Споделяне

Още по темата

Още от България