Станишев: Разговорът за Истанбулската конвенция бе засенчен от омраза

Парите за референдума на БСП могат да се дадат за центрове за помощ на жени, каза лидерът на ПЕС

Станишев: Разговорът за Истанбулската конвенция бе засенчен от омраза

"В последните седмици се води културна война (около Истанбулската конвенция), а първата жертва на войната е истината. Струпват се от двете страни на барикадата разнопосочни и крайни мнения, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, както и на хората, които работят с жертвите на насилие". Това каза лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев по време на посещението си в центъра на фондация "Пулс", която помага на жени и деца, станали жертви на насилие.

"Гласът на разума и човещината беше засенчен, а вместо това се лее хейтърство и омраза. Дебатът излезе извън контрол – правителството даде началото, националистическите движения и популистките гласове подеха една изкривена и фалшива дискусия, а институциите на най-високо ниво им пригласят", допълни Станишев.

Той съобщи, че само в центъра на "Пулс" помощ са потърсили над 2000 жени през последните пет години. В България има само 20 подобни центъра, от които 12 са за деца, а 8 са за жени с деца.

"В София, град с може би над 2 млн. души население, има само един такъв център. Това, на фона на стряскащата статистика, че всяка четвърта жена в България е била жертва на насилие, е крайно недостатъчно. На територията на цяла България има само един център за изнасилени жени", каза лидерът на ПЕС.

По думите му Министерството на правосъдието трябва да осигурява половин милион лева годишно за финансиране на такива центрове, но "само 200 000 лв. стигат по предназначение до тях".

"Лансираната теза (на БСП и "Обединени патриоти" – б.р.), че ще приемем блестящо законодателство, което ще замести конвенцията, е несъстоятелна. Смисълът да приемем Истанбулската конвенция на Съвета на Европа е с акт от подобен ранг да намерим общи решения на проблеми, които съществуват в държавите, за да има един стандарт навсякъде. Чрез ратификацията страната ще поеме дългосрочен ангажимент и борбата и мерките срещу насилието срещу жените няма да зависят от политическата конюнктура или от волята на уравляващите. Ще се изградят центрове и ще се работи по превенцията на всички нива. Ще се разшири обхватът на хората, третирани като жертви на насилие", каза Станишев.

По отношение на предложения от БСП референдум за конвенцията той припомни референдума за АЕЦ "Белене".

"Тогава кампанията за насаждане на страх в обществото отказа много хора да гласуват. Резултатът от подобен референдум сега също би бил изкривен заради кампанията, основана на страховете на българите. С парите за референдума могат да бъдат финансирани 20 кризисни центъра за жени и деца - жертви на насилие. Нека си изберем за какво ще дадем парите на данъкоплатците", коментира Станишев.

"Озадачени сме от позицията на президента Румен Радев срещу ратификацията на конвенцията", заяви Екатерина Велева, която председател на фондация "Пулс". Президентът се обяви срещу ратификацията на конвенцията, а вицепрезидентът Илияна Йотова я подкрепи.


Сергей Станишев също изрази съжалението си за позицията на държавния глава.

"Тревожен е аргументът му, че "само ще ни съдят за това". Нима се отказваме от вече извоювани права? Конвенциите са да защитят гражданите от произвол, ако държавата не си върши работата. Дискусията се изкриви и се превърна в културна война до такава степен, че разумът започна да отстъпва. Само за последния месец 4 жени намериха смъртта си. Безумният дебат в обществото надигна вълна от насилие и демотивира хората, работещи в подобни центрове да продължат да го правят, често на доброволен принцип. Истината е, че държавата е абдикирала от този проблем и само ратификацията на конвенцията може да принуди институциите да спрат да си затварят очите", коментира лидерът на Партията на европейските социалисти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?