Станишев разясни на Борисов откъде идва терминът "лов на вещици"

Задочните престрелки между бившия и настоящия премиер продължиха с опит на Сергей Станишев да разясни на Бойко Борисов откъде идва изразът "лов на вещици". Това се наложи, след като Станишев обвини Борисов в "лов на вещици", а Борисов му отвърна, че вещиците са бивши министри и служители на Станишев, лоши и крадливи хора, които ще дава на правосъдието и ще ги унищожава.

Доколкото проследих вчерашните екстравагантни изказвания на премиера, очевидно той не знае откъде идва "лов на вещици", констатира в четвъртък лидерът на БСП, който е историк по образование.

Преди ден Борисов поясни образно какво разбира под "лов на вещици": "Аз от дете от майка ми знам, че вещиците са лоши хора – такива, които крадат и правят други лоши неща. Представям си лова на вещици – един ловец, който лови вещици по горите, за заменките или заради принтери. И аз гарантирам, че вещиците в МВР, в горите и т.н. ще бъдат унищожени", каза в сряда Борисов.

"Лов на вещици" идва от периода след Реформацията, когато хиляди невинни хора, най-вече жени, са били несправедливо обвинявани и изгаряни на клади", посочи Станишев. Той допълни, че за "лов на вещици" се говори и през 20 век, когато става дума за политически гонения и чистки.

Споделяне

Още по темата

Още от България