Станишев: Референдумът може да е и опасна популистка игра

Станишев: Референдумът може да е и опасна популистка игра

Министър-председателят и лидер на БСП Сергей Станишев разкритикува индиректно президента Георги Първанов, който се закани да поиска национален референдум, ако управляващите не променят избирателната система и не въведат мажоритарен вот, а освен това продължава да настоява за Закон за референдумите, въпреки съпротивата на ДПС и отчасти на БСП.

На среща със студенти от Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в понеделник, в която участва и зам.-председателят на Еврокомисията Маргот Валстрьом, Станишев заяви, че "референдумът е много демократичен елемент за взимане на решение, но той може да бъде и опасна популистка игра".

Станишев каза, че при референдумите е необходимо да се намери "тънката граница между необходимостта от правото на глас на българските граждани и злоупотребата и манипулацията, с който и да е въпрос".

Освен това е нужна разумна граница за брой гласове, при които да се свика референдум, а Народното събрание трябва да има отношение по формулирането на въпроса на референдума.

Миналата седмица президентът Първанов настоя да се заложи по-нисък праг за валидност на допитването и възможност за задължително свикване на референдум по инициатива на гражданите при събиране на определен брой подписи. Освен това трябвало да бъде регламентирана възможността и президентът да може да инициира референдуми.

Премиерът напомни, че има идея за въвеждане на задължителното гласуване и се обяви против нея с аргумента, че гласуването е индивидуално право да избираш дали да дадеш или не гласа си и за коя от много партии в България.

"Наша воля е дали да употребим това право и по какъв начин. Това е най-сигурният начин да повлияем върху това как се развива страната. Затова бих казал, че сме постоянно в процес на избори", каза премиерът.

"Едно се казва, друго се върши"

Станишев използва срещата със студенти, за да внуши, че сегашното недоволство от неговото правителство не е изключение и че Бойко Борисов не е алтернатива.

"Като че ли всеки път на избори има нагласата за нов вълшебник, който с магическа пръчка ще реши всички проблеми, някой, който ще ни оправи", каза премиерът.

Той се върна към 2001 г., когато бившият монарх Симеон Сакскобургготски се върна в България и спечели с огромно мнозинство. "Ние сме постоянно в процес на избори, което е огромно напрежение и изпитание", смята Станишев.

Според него от първите проведени демократични избори досега българите са изживели много разочарования - "и от социалистическото управление, и от управлението на СДС, и от правителството на Симеон Сакскобургготски".

"Има много пороци нашата демокрация – млада е, неулегнала, много се злоупотребява с нея", допълни премиерът.

Той запита студентите дали знаят коя е "единствената партия, осъдена за купуване на гласове". От залата му отговориха: "Вашата". Станишев обаче отвърна: "Не. Политическа партия ГЕРБ".

По думите на Станишев сред българите се чувства голямо разочарование, защото "едно се казва, а друго се върши". Той даде пример с интервю на лидера на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов, в което той твърди, че на България трябват нови лица, които не са участвали в управлението. "Извинявайте, но той не е ли участвал в управлението на Столична община вече три години", попита Станишев.

Гласовете за ДПС не са проблем

По повод темата, която винаги се отваря преди предстоящ вот – гласовете за ДПС и влиянието на тази партия, Станишев коментира, че на избори тя получава около 450 и 500 хил. гласа, което "на фона на 6 млн. избиратели, ако всички са активни, е незначителна сума".

"Това пак опира до наша активност. По отношение на гласовете от чужбина за ДПС – това са 45 хил. гласа. Това достатъчно ли е, за да промени фундаментално резултата от изборите – не", подчерта министър-председателят.

Той бе запитан защо не е уважил протеста на 14 януари, в който основни действащи лица бяха студентите и когато демонстрантите бяха разпръснати със сила, както и защо нарече опозицията "циркаджии" при връчването на подписката ѝ срещу управлението на тройната коалиция.

Станишев отговори с въпрос, отправяйки топката към Борисов: "Знаете ли, по отношение на всички разрешителни в Студентски град кой ги дава? Защо протестите бяха пред Народното събрание, а не пред Столична община, която издава тези разрешения?".

По думите му за проблемите в Студентски град е взета законодателна инициатива дори преди конкретните протести.

"Всеки има право да протестира и да изразява отношението си по различни въпроси", каза още Станишев, като допълни, че винаги е настоявал всеки един протест да е в рамките на закона и реда. "Който посяга на полицаи на протест, това вече не е протест, това е насилие", допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от България