Станишев решава да изземе ли от общината почистването на София

Станишев решава да изземе ли от общината почистването на София
Премиерът Сергей Станишев поднови намерението си да изземе от общината дейностите по чистотата на София, възлизащи на стотици милиони.

В съобщение на правителствената пресслужба от вторник се казва, че рискът за здравето на софиянци от неизвозването на битовите отпадъци се увеличава. Решението дали държавата да поеме боклука ще бъде взето до сряда.

Станишев е поискал до 24 часа Министерството на здравеопазването и Министерството на околната среда и водите да представят доклади за проблема в столицата.

Идеята за прехвърляне на бизнеса по почистването от Столичната община към държавата възникна преди около месец, когато София затъна в мръсотия заради неуредени отношения между кметството и концесионера по чистотата "Новера". Кметът Бойко Борисов разтрогна договора с "Новера" и вкара нови фирми, но те все още не се справят, отчасти поради липсата на ресурси и техника. В резултат на това из София могат да се видят и боклукчийски камиони с шотландска регистрация – очевидно вкарани по спешност от новите концесионери, макар че обслужващият персонал си остава ромски.

Партията ГЕРБ на кмета Борисов обвинява Станишев, че БСП се опитва да извлече икономическа и политическа изгода от кризата с боклука.

Миналата година заради кризата с парното държавата получи безвъзмездно дела на Столична община в "Топлофикация – София".

Правителството може да изземе дейностите по почистването на града през Закона за управление на кризи. Ако двете министерства излязат с доклади, че боклукът на София носи пряка опасност за здравето на хората, Сергей Станишев има право да обяви криза. След това през назначен от него кризисен щаб да избере фирмите, които да чистят града.

Правителствената пресслужба съобщи, че премиерът е разговарял спешно във вторник с екоминистъра Джевдет Чакъров и със зам.-министъра на здравеопазването Емил Райнов заради зачестилите граждански жалби заради неизвозен боклук до приемната на МС. В същото време кабинетът отчита като рисков фактор повишаващите се температури.

Чакъров и Райнов са информирали, че "заради несистемното извозване на боклука, съдържащ болестотворни микроорганизми, в столичния град се повишава рискът от разпространение на заразни болести и от появата на епидемии, а предписанията, издавани от РИОКОЗ за преодоляване на проблема, системно не се изпълняват".

Според данните на МОСВ най-тежко е положението в столичните райони "Дружба” ("Екобулсорт"), "Красна поляна” ("Заубермахер"), "Студентски град” ("Титан"), "Слатина” ("БАКС 99") и "Надежда” ("Екобулсорт").

Джевдет Чакъров е "изразил загриженост" пред премиера, че за месец март Столична община на практика не е ползвала депото в Суходол. При 38 700 тона смет, извозена през март 2008 г., за същия месец на тази година са извозени общо 19 тона.

"Правителството ще направи всичко необходимо, за да не бъде допуснат риск за здравето на столичани, както и за незабавното отстраняване на екологичните щети", се казва още в съобщението на правителствения пресцентър.

След изгонването на "Новера" от чистотата, сега боклукът на София се извозва от 8 фирми. Най-много райони има фирма "Титан", която държи почистването в около 30 български общини, част от тях управлявани от червени кметове. Прекратяването на концесионния договор доведе София до особено остра криза в средата на март. Тогава Столичната община се принуди да покани почти всички фирми, които имат ресурс да чистят поне по един квартал в града.

Ако Станишев реши да поеме нещата в свои ръце и да покани други фирми, практически единственият голям играч, останал извън бизнеса на столичната чистота, е именно "Новера".

Споделяне

Още по темата

Още от България