Станишев: “С ромите се действа твърде ведомствено”

Станишев: “С ромите се действа твърде ведомствено”

Премиерът Сергей Станишев разкритикува собствената си администрация за начина, по който се води политиката за интегриране на ромите в обществото.

“Все още има силен ведомствен подход в администрацията и липсва достатъчно координация на различните ведомства по отношение на политиката за интеграция на ромите”, обясни Станишев във вторник по време на заседанието на Управителния съвет на “Десетилетие на ромското включване”, спонсорирано от Институт “Отворено общество”.

Изказването на премиера стана в присъствието както на социалния министър Емилия Масларова, така и на подчинените му от съвета по етнически и демографски въпроси към МС.

На дискусията присъства председателят на “Отворено общество”, милиардерът Джордж Сорос, който е вдъхновител и спонсор на инициативата, която обхваща 9 европейски страни с ромски общности. Неговото впечатление е, че в българското общество има съпротива към отпускането на средства за ромите.

Той призова българското правителство да прояви по-голяма активност при усвояване на средства от еврофондовете, предназначени за това малцинство. Сорос заяви още, че местната власт трябва да обособи специални длъжности в своята администрация, които да подпомагат кандидатстването за пари от Брюксел.

Сергей Станишев съобщи, че ще бъде направена нова програма за интеграция на ромите, която ще разписва плана за действие от 2008 до 2015 година. По думите му, документът ще бъде изработен в дебат с неправителствения сектор за необходимите политики в тази област.

Премиерът обаче се оправда, че само на национално ниво България трудно ще може да се справи с многобройните проблеми на ромите. Според него страните в ЕС с големи малцинства трябва да изработят обща политика в рамките на Съюза.

Въпреки критиките, министър Масларова отчете успехи на българското правителство в политиката за интеграция на ромите. По думите ѝ през 2006 година се отбелязало значително нарастване на работещите хора от това малцинство и те са достигнали 83 000 души. Тя съобщи още, че е осигурено финансиране за провеждането на курсове за повишаване на образователната квалификация на други 15 000 души.

Приоритет за социалното министерство е работата с децата от ромски произход, посочи Масларова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?