Станишев, Сакскобургготски и Доган мислят позиция по Евродоклада

Съветът на управляващата коалиция се събира днес в ранния следобед, за да обсъди общи позиция по доклада на Европейската комисия за напредъка на България, който трябва да бъде оповестен във вторник. Очаква се лидерите на БСП, НДСВ и ДПС и техните заместници да обсъдят и предложението на левицата за изменения в закона за избиране на президент и вицепрезидент.

Днес Интернет-страницата на НДСВ официално разпространи очакванията на своя лидер Симеон Сакскобургготски за евродоклада.

Вярвам, че датата 1 януари 2007г. е реалистична за  членството на България. Едно отлагане би било демотивиращо не само за нашето общество, но и за страните, които тепърва започват преговорния процес и за които България и Румъния са стимулиращ пример. Ето защо не само за нас, но и за самата европейската общност е важно процесът на разширяване да не спира, се казва в позицията на Сакскобургготски.

По думите му е важно, че сегашният кабинет показва приемственост по отношение на евроинтеграцията. Ще подчертая обаче, че в този процес трябва да участват всички институции. Членството ни в ЕС не е приоритет на една или друга личност, на едно или друго ведомство. То е стратегическа национална цел. Ето защо са необходими всеотдайните усилия на всички нива, на всички членове на обществото. Разбира се, към нас има сериозни препоръки, особено в сферата на борбата с престъпността и правораздаването, с които ще се съобразим, се казва още в коментара на бившия премиер.

Споделяне

Още от България