Станишев се е объркал за излишъка

Станишев се е объркал за излишъка

Сергей Станишев е имал предвид юни, а не юли, когато е казал, че оставя в наследство бюджетен излишък. С тези думи бившият финансов министър Пламен Орешарски се опита в четвъртък да оправдае премиера си и да замаже гафа му.

Преди два дни Станишев обвини новата власт в спекулации, понеже твърдяла, че е заварила дефицит в бюджета, докато неговото правителство оставило излишък в хазната в края на юли.

Думите на Станишев ядосаха премиера Бойко Борисов, който в сряда покани предшественика си и финансовият му министър Орешарски да дойдат във финансовото министерство и "цифри срещу цифри" да се разберат кой е прав и кой – крив. На поканата обаче се отзова само Пламен Орешарски, който се срещна с колегата си Симеон Дянков, а на срещата дойде и Борисов.

Според оперативните данни на министерството още на 17 юли недостигът в хазната е бил 202.1 млн. лева, а в края на месеца е достигнал 372.4 млн. лева. Това означава, че през юли изпълнението на бюджета е тръгнало рязко надолу и за излишък през този месец е абсурдно да се говори.

Дянков изтъкна, че на 23 юли новото правителство е заварило вече дефицит от близо половин милиард лева.

В края на юни обаче в бюджета наистина е имало излишък от близо 180 млн. лева. "Без да адвокатствам, смятам, че юли е сгрешен с юни, тъй като ние имахме официален отчет за бюджета до средата на годината. Старото правителство по никакъв начин и под никаква форма не може да направи отчет за юли, освен ако не се позове на някакви очаквания", замаза пред журналистите "грешката" на Станишев Орешарски.

На въпрос наясно ли е бил, че оставя дефицит в бюджета на новото правителство, след като той е бил налице още на 17 юли, преди предаването на властта на новото правителство, Орешарски отговори: "Никога не съм обръщал внимание на междинни отчети, защото има движение вътре в месеца и между самите месеци. По-важното е крайното изпълнение на бюджета, но все пак това са индикатори да се вземат мерки в една или друга посока."

Бойко Борисов благодари на Орешарски за "смелостта и доблестта, че прие нашата покана" и го потупа по рамото с думите, че "винаги съм отчитал хората с мъжкото поведение, но се надявах истински, след като близо месец слушах предизвикателства за дебат, и премиерът да дойде, защото не Орешарски, а Станишев каза преди два дни, че бюджетът в края на юли е бил в излишък".

Премиерът каза още, че срещата е целяла "веднъж завинаги да прекратим това говорене и да се сложи черта". "Нямаме съмнение в цифрите – те нито са нагласени, нито са плод на някаква измишльотина. Другия път като обяснява Станишев, да знае, че в края на юли бюджетът е бил на дефицит", отсече Борисов.

Запитан дали неговата заплата е било орязана с 15%, каквото постановление издаде предишното правителство, Орешарски отговори, че "нямам навика да си гледам заплатата".

Изявленията за медиите след срещата се състояха във възтясната заседателна зала до кабинета на финансовия министър. Тя едва побра навалицата от журналисти, камери и оператори, въпреки че заседателната маса беше махната. Влизайки с труд в залата и натъквайки се на раздигната маса и приготвения за връчване подвижен микрофон, премиерът Борисов недоволно се обърна към присъстващите служители на министерството: "Друг път няма да правите така, защото не сме певци да работим по този начин".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес