БСП и ДПС докараха с влакове и автобуси подкрепа за Орешарски

Станишев се извини за "Възродителния процес", а Местан обяви митинга за исторически

Станишев се извини за "Възродителния процес", а Местан обяви митинга за исторически

БСП и ДПС успяха да съберат многохилядна подкрепа за правителството на Пламен Орешарски, като за митинг шествието си в София осигуриха с влакове и автобуси мащабно присъствие, а лидерите на двете партии демонстрираха взаимно доверие и сплотеност зад кабинета.

Според оценките на лидера на БСП Сергей Станишев са присъствали повече от 60 000 души. По същото време мащабен протест, но срещу управляващите проведе в Пловдив ГЕРБ.

Станишев се извини публично на българските турци за "Възродителния процес", а това даде основание на ДПС да обяви митинга за исторически.

”БСП имаме историческа вина пред българските турци – за "Възродителния процес"- и се извиняваме за това”, заяви Станишев.

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че това е първият митинг, който се организира съвместно от БСП и ДПС и очаква различни интерпретации.

”Аз знам, че има нещо особено в този митинг – той е в някаква степен исторически. Ще подчертая, че това е първият митинг, който събира 60-70 хиляди членове и симпатизанти в едно с толкова много позитивна енергия”, заяви Местан.

Премиерът Пламен Орешарски каза от своя страна, че страната се намира в дълбока институционална криза и задълбочаващо се разделение в обществото, а правителството му ще продължи да работи за доброто бъдеще на страната си, ”каквото и да ни струва това в личен план”.

Центърът на митинга на управляващите под надслов ”Да на свободата, не на омразата” бе районът около Орлов мост, който стана емблематичен за протестиращите срещу правителството. Шествието завърши на площада пред сградата на Министерския съвет. 

Стачка, Мишо Шамара и футболните фенове

БСП и ДПС докараха хиляди симпатизанти от провинцията с влакове и рейсове, като от БДЖ съобщиха, че движението е платило 70 000 лева за два влака. Част от докараните в София в подкрепа на Орешарски се оказа, че не знаят в какво точно мероприятие ще участват. Един от тях заяви пред бТВ, че е дошъл в София за участие в стачка, а друг не успя да отговори кой е премиер в момента. Част от организацията бе и раздаването на предварително подготвени плакати и транспаранти.

Само няколко часа започна и футболното дерби ЦСКА – ”Левски” на стадион ”Васил Левски” , като привържениците на двата тима в аванс обявиха, че приемат митинга на БСП и ДПС за провокация.До проблеми не се стигна. Фенове на "Левски", които се разминаха с шествието на БСП и ДПС, обаче скандираха срещу него "Оставка".

Напрежение има и сред ранобудните студенти, които обявиха, че днес няма да протестират и очакват провокации, включително и нахлуване в ”окупираната”сграда на Софийския университет в София. Това обаче не се случи. Студентите обаче бяха посетени от един от най-пламенните защитници на кабинета "Орешарски" - Мишо Шамара.

Студентите пък посрещнаха шествието на БСП и ДПС от терасите и стълбите на Софийския университет с викове "Оставка".

Демокрацията, а не правителството е в опасност

Митингът започна с музикални изпълнения и призиви от страна на млади активисти на левицата. Младеж, представил се като студент от НАТФИЗ, призова колегите си от трибуната да не окупират учебни заведения.  Изказващите се обявиха срещу "уличния тормоз" и в подкрепа на правителството.

Присъстващите скандираха ”Подкрепа” и ”Орешарски”, а сред плакатите има и насочени срещу държавния глава Росен Плевнелиев.

”Ще продължим да бъдем толерантни и да работим за доброто бъдеще на страната си. България изживява труден период.  Не е нужно да мислим еднакво. За да успеем ни е необходима вашата подкрепа, подкрепата на всички, за които просперитета на Родината е над личния просперитет”, каза Орешарски.

След него взе думата лидерът на ДПС Лютви Местан,който обяви, че ”в името на България ще преодолеем и политическите си различия, като това е наш политически и синовен дълг”.

”Г-н Орешарски, вие поехте управлението на страната след 4 години не просто провалено, но поехте властта от най-престъпното и крадливо управление на Бойко Борисов. Чака ви много трудна задача – да възстановите демокрацията, справедливостта, да размразите заплатите и пенсиите”, каза лидерът на ДПС.

” Искам да ви уверя, че ако днес на този площад са 70 000, ако е необходимо ще станем и 170 000 и вие ще имате подкрепа да възстановите страната след батака, в който я вкара Бойко Борисов. За разлика от Борисов, Орешарски символизира демокрацията”, добави Местан.

Котараците, кебапчето и кресливите

Лидерът на БСП Сергей Станишев от своя страна се зарече да  държи  ”котараците на Борисов далеч от държавното кебапче”.  

” Ние сме тук, за да защитим и българската демокрация, защото днес демокрацията е под заплаха. Вече 5 месеца минаха от парламентарните избори, преди тях ние, от БСП, обещахме промяна и обещахме да не допуснем Борисов отново на власт и изпълнихме това обещание”, заяви лидерът на социалистите.

Той заяви, че няма да бъде допуснато разграбването на България и каза, че ”искаме справедливост и ще постигнем социална отговорност на правителството”.

”Питам най-кресливите политически лидери, медии – защо мълчахте четири години? Бяхте на софрата на Борисов…Готови сме да водим диалог с всеки, ние чуваме различните мнения. Но искаме всички да чуят десетките хиляди хора, които са тук. За да може премиерът да осъществи нужните промени, ние трябва да му дадем подкрепа”, каза Станишев.

Няма информация за сблъсъци и провокации по време на митинг-шествието, което завърши пред сградата на Министерския съвет. След края на митинга някои от присъстващите останаха на площада, тъй като автобусите, с които са дошли, са паркирани пред сградата на БНБ. Друга част се отправи към жп гарите.

Споделяне

Още по темата

Още от България