Станишев се опитва да спре приказките за смени в кабинета

С думите, че още не е нает за коментатор на нито една медия да коментира изявленията на депутати от левицата или от други партии, премиерът Сергей Станишев за пореден път отклони журналистически въпроси за промени в кабинета и преосмисляне на формулата 3:5:8 заради разцеплението в НДСВ.

Изказвания като това на депутата от Коалиция за България Петър Кънев за предстоящи промени в кабинета не ангажират нито парламентарната група (ПГ), нито БСП като партия, каза председателят на ПГ на левицата Михаил Миков.

Той съобщи, че продължаващият разпад на царската ПГ, от която вече излязоха 13 депутати, е бил обсъден от Изпълнителното бюро (ИБ) на БСП във вторник. Този процес, по думите на Миков, засяга в много голяма степен и парламентарното мнозинство. Той посочи, че процесът е в развитие и може би с формирането на новата група на бивши жълти депутати и заявяването на нейната платформа, ще има по-голяма яснота.

Ралчев готвен да оглави новата група

Яснотата трябва да настъпи в сряда, когато официално ще бъде обявено създаването на новата парламентарна група. Неин председател вероятно ще е Борислав Ралчев. Групата няма да се казва “Европейска либерална алтернатива” (ЕЛА), както бе анонсирано. Към нея може би ще се присъедини и сегашният жълт депутат Светослав Спасов, шеф на комисията по младежта и спорта, който обаче засега не е подал молба за напускане на ПГ на НДСВ.

Шефът на ПГ на Коалиция за България каза, че е имал контакти с напуснали НДСВ и очаква от тях “отговорно участие в духа, който тези депутати са спазвали досега”.

Станишев повтори позицията си от миналата седмица, че мнозинството е стабилно, а напусналите НДСВ декларират, че подкрепят политиката на правителството. Той изрази надежда процесът на напускане на НДСВ да не бъде толкова масов.

Няма да се конфронтираме на всяка цена с мнозинството, каза член на новата група пред Mediapool. От обясненията се разбра, че ще водят преговори и пазарлъци за вота си по всеки по-важен законопроект.

В същото време изявление пред медиите направи лидерът на ПГ на НДСВ Пламен Моллов. Спираме да говорим за разцеплението, концентрираме се върху законодателната дейност, заяви той. Моллов каза, че дисциплината в смалилата се до 39 депутати царска група се затяга.

Станишев и Симеон имат интерес от промени в кабинета

Желанието на соцръководството да се спрат приказките за промени в кабинета на този етап не се сбъдва. Във вторник сутринта лоялни на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски представители изразиха мнение, че рокади трябва да има и те най-вероятно ще са през януари.

Заместник-програмният директор на държавната телевизия БНТ Димитър Цонев се изказа пред бТВ в качеството си на бивш правителствен говорител на Сакскобургготски. Той каза, че в интерес и на премиера Станишев, и на Сакскобургготски е да направят ремонт на кабинета.

“Просто интересите в момента до такава степен им съвпадат, че аз ще бъда безкрайно учуден, ако този ремонт не се състои”. По  мнение на Цонев най-добре е това да стане преди Коледа, но технологично не може да се случи и затова ще е след Нова година.

Депутатът от НДСВ Андрей Баташов заяви в същото предаване на бТВ, че ремонт на кабинета е “напълно логичен, защото се намираме по средата на мандата, защото сме изпълнили част от, така, заветните цели, влизането в ЕС”.

Преди седмица Станишев отрече Сакскобургготски да е искал смени на свои министри от “бунтарското крило”. Източници от мнозинството обаче твърдят, че рокади ще има и освен царски министри, ще бъдат подменени и такива от БСП и ДПС.

Димитър Цонев изрази и мнението, че напусналите НДСВ депутати “дълбоко се заблуждават”, че могат да имат някакво влияние в политическия живот на страната.

Той обясни, че щом царят е взел “крайно решение” да изгони петима човека, явно “ножът е опрял не до кокала, ами е пронизал кокала донякъде”.  

“Явно те са предприемали някакви действия, за които и ние не знаем”, каза Димитър Цонев. Той допълни, че според твърдения на хора в НДСВ, “всички компромати, свързани със Симеон Сакскобургготски, са били инициирани вътре от самото НДСВ”.

Целта била Симеон “винаги да бъде в напрежение по отношение на своя публичен статус и те да бъдат хората, които по някакъв начин да го спасяват от българската настъпателност и българската журналистика. И между другото тези хора до голяма степен успяха”.

“Не ме карайте аз да обвинявам хората, които напуснаха, че те са в основата”, каза Цонев.

Споделяне

Още от България