Станишев се отнесе лекомислено към националната сигурност

Станишев се отнесе лекомислено към националната сигурност

Лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Иван Костов обвини в четвъртък председателя на БСП и бивш премиер Сергеай Станишев в "липсата на всякаква загриженост за националната сигурност“ и "лекомислено“ отношение към класифицираната информация. Пред репортери в парламента Костов коментира в четвъртък повдигнатото преди ден обвинение към предишния премиер, че е загубил 7 папки с класифицирани документи.

"Отделен е въпросът дали това негово нарушение ще получи характеристика на криминално деяние. Аз лично му желая да не го класифицират така. Но от политическа гледна точка политик да прояви такова отношение към въпросите на сигурността на страната, е изключително лош атестат. Той не може да се крие зад думи, че срещу него има политическа атака и че това е опит да му се затваря устата. Просто се е отнесъл по изключително недобър начин със сигурността на страната“, заяви Костов.

Той попита знае ли се каква информация се е загубила. И сподели опита си на министър-председател, като поясни, че при него по принцип постъпва информация от службите, включително срещу ведомства, ръководители на ведомства, както и сътрудници на премиера.

Иван Костов призова медиите да проверят дали тази информация не е стигнала до тези, срещу които е събирана, и дали това не е било начин да се прикрие извършено престъпление.

"Моята информация е, че е така поне в два случая. И тогава г-н Сергей Станишев ще се окаже първият български министър-председател, от когото е изтекла информация към нарушители на законите с цел да им помогне да се измъкнат от разследването и обвинението”, каза Костов.

В единия случай, според него, ставало дума за достигане на информацията до лицето, срещу което е събирана. Тогава доклад на заместник-председател на ДАНС се оказал в ръцете на Алексей Петров. За втория случай Костов посъветва журналистите да се поразровят и сами да установят за какво става дума.

Станишев: "Това е миманс и фарс"

Задочната размяна на реплики и обяснения между двамата бивши министър-председатели продължи и Сергей Станишев обяви по-късно, че "желае успех на г-н Костов в този миманс и фарс".

"Трогателна е неговата загриженост за националната сигурност, но нека да си спомним по негово време какви огромни щети на индустрията бяха нанесени", отговори Станишев и припомни известния списък от прегрешения на Костов - приватизацията на "Нефтохим", "Булбанк", "Кремиковци", "Балкан" и др.

"Да не става дума за управляване на плод-зеленчук?"

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов също се включи в публичните коментари и на свой ред отхвърли твърдението на Станишев, че повдигнатото му обвинение е "политическа поръчка“. Цветанов не намери основания да се казва, че властта упражнявала натиск върху прокуратурата.

Цветанов попита Станишев "дали е нормално, ако е изгубил подобни документи, да не му се търси отговорност“. "Ако смята, че е управлявал плод-зеленчук, ще се съглася с него", каза още министърът.

"Когато си станал премиер на страната, заемаш най-висшата държавна длъжност. И ако си нямал трудов стаж преди това, и го трупаш като министър-председател, е трябвало да те запознаят с порядките. И когато са ти издавали допуск до класифицирана информация, все пак е трябвало да си прочел инструкциите за предаване и съхранение на документи“, заключи той.

Споделяне

Още от България