Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Станишев се оттегля от БСП и свиква конгрес за избор на нов лидер

Фаворитът Драгомир Стойнев е новият зам.-председател и член на ИБ на партията

16 коментара
Снимка: БСП

Лидерът на БСП Сергей Станишев ще подаде оставка на извънреден конгрес на партията, на 27 юли. След 13 години начело на левицата той обяви в събота, че в края на месеца партията ще избере негов заместник, с който да се яви на предсрочните избори.

По неофициална информация на Mediapool Станишев ще посочи за свой приемник бившия си икономически съветник и настоящ енергиен министър Драгомир Стойнев. В събота Стойнев влезе в тясното ръководство на партията и бе избран за неин заместник по предложение на председателя.

Именно в това социалистите разчитат знак, че апаратът ще осигури лидерското място на енергийния министър. По неофициална информация най-голямата организация на БСП – софийската - не възприема Стойнев и ще подпомогне поне един или двама негови конкуренти. Въпреки това от партията твърдят, че останалите нямат шансове, тъй като съотношението на делегатите на конгреса е в полза на Станишев и неговия избраник.

На пресконференция в събота лидерът на социалистите не отговори на въпроса дали ще посочи своя бивш съветник. Драгомир Стойнев пък заяви, че ако бъде номиниран за председател, ще влезе в надпреварата.

Така, след 13 години начело на партията и общо 10 изборни загуби, Станишев ще освободи БСП от себе си. Провалът на евроизборите на 25 май предизвика вътрешни брожения и искания за оставката на лидера, каквито искания и опити за смяната му е имало и преди. Всички те обаче бяха неуспешни - не само защото Станишев овладя апарата и се заобиколи с удобно обкръжение, а защото в БСП няма ясна алтернативна фигура, която да застане начело.  Именно затова и най-вероятният сценарий оттук нататък е за председател да бъде избран посоченият от Станишев кандидат.

Аз съм важен стълб, обединителна фигура

По време на речта си пред Националния съвет в събота Станишев е обявил, че въпреки оттеглянето си, той ще остане председател на Коалиция за България - форматът от партии, в който БСП се явява на избори заедно с още няколко леви партии. Така, на практика, той ще остане като своеобразна шапка над следващия председател на БСП, който ще бъде избран в края на месеца. Другата хипотеза е, че по този начин Станишев си гарантира номиналното председателство на левицата в България, а това му е нужно, за да запази позицията си на лидер на Партията на европейските социалисти.

На въпрос дали като председател на коалицията ще бъде началник на новия лидер на БСП, Станишев се обяви за важен стълб и затова ще продължи да работи за единството, развитието и укрепването на левицата.

"В БСП, в левицата, аз съм един много важен стълб, така се е сложило исторически. Днес аз съм обединителна фигура", заяви той.

Той подчерта, че е много важно как социалистите ще извървят следващите седмици до конгреса, защото смисълът е БСП да излезе по-силна и с по-голямо доверие, а не да надделеят лични интриги и сблъсъци.

"За такова поведение ще търся лична отговорност", закани се той.

Като своя грешка дългогодишният председател на партията отчете, че БСП трябва да участва във властта само когато получи ясен мандат от избирателите за това и да влиза в коалиции само при ясна подкрепа от цялата партия.

На въпрос дали той е новият еврокомисар и каква е сделката за това, Станишев отговори: "Много сте се объркали, вие ме познавате, че аз в такъв тип сделки не влизам"

Отново всички виновни

Заседанието на Националния съвет беше абсолютно закрито - в залата не бяха допуснати коалиционни партньори, нито дори депутати, които не членуват в БСП. Според участници на три пъти Станишев едва сдържал. Според други пък това е "поредното театро".

В изказването си пред съпартийците си той наблегнал на некоректните коалиционни партньори от ДПС, външните и вътрешните сили, които работили против БСП и обявил, че всъщност най-тежката цена плащал той.

Социалисти коментираха, че с изявлението си Станишев за пореден път е оставил впечатление сред съпартийците си, че за патовата ситуация, в която се намира партията, са виновни всички, освен него.

"Какво ви става, бе хора?"

"За никакво обновление не можем да говорим обаче, ако не си кажем нещата направо. Особено ако не назовем онова, което ще спъне всяко ръководство и ще подмени всяка благородна кауза. Защото днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят нашето поведение и се отразяват – защо не си го кажем – на начина, по който хората ни възприемат и оценяват", казва още Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП, изтъквайки, че основна мотивация му е била "репутацията и каузата на БСП".

"Гледам какво се случва между нас по медиите в последните седмици и искам да ви задам въпроса, с който Ламбо откри този парламент: Какво ви става бе, хора", заявява още председателят на партията пред социалистите.

След това благодарейки на социалистите, които са запазили каузата на БСП, "въпреки помията, която се излива", Станишев обявил, че иска да запита "най-активните и гръмогласните от нас, които се опиват от собствената си оригиналност, дали се замислят, как партията изглежда в очите на хората".

"Изглеждаме като озверяла глутница"

"Нима омразата стана по-силна от каузата? Нима загубихме умението да разговаряме нормално – и политически, и човешки? Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си", попитал Станишев.

"В очите на хората сякаш отдавна престанахме да водим битка за идеите си. Водим я помежду си", заключил той.

Вътрешните опозиционери съзаклятничат с ГЕРБ

"Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ. Не е ли така? Това нормално ли е? Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?", заявил Станишев.

Близките до него разчитат, че този пасаж от речта му била посветена на бившия лидер на софийската организаиця Румен Овчаров, който в последните седмици яростно се включи в битката срещу него.

"Кого обслужва твърдението, че съм в олигархични зависимости, когато тъкмо аз казах, че БСП не е партия на ишлеме и няма да служи за параван на чужди интереси", попитал днес Станишев, като отговор на декларацията на дискусионния клуб "Георги Кирков", чиито членове заподозряха в понеделник, че "лидерът е обвързан с олигархични интереси"

Не отстъпвам, за да седна на първия или последния ред

"Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето", казва още Станишев пред съпартийците си, давайки заявка, че ще иска да има влияние върху новия председател на левицата.

Като свой плюс той изтъква, че може да помага с "европейското си влияние и позиции".

"С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие“, казва още той.

Управлението прекратено заради условия към ДПС

"БСП трябва да покаже вътрешното си пречистване и единение, за да стане инструмент на промяната в ръцете на всички българи", обяснил Станишев.

Той обаче не пропуснал да каже, че "управлението бе прекратено, защото поставихме условияна нашите партньори". "Поискахме ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности. Необходимо беше да свършим работата, с която се натоварихме. Натрупаните през месеците деформации и напрежения трябваше да бъдат коригирани и изчистени. Обявяването на времеви хоризонт на кабинета  сложи край на правителството", казал още той.

"Предложих избори през юли, за да не тласнем страната в криза и политическо безвремие. ГЕРБ и ДПС отказаха. Всички видяхме какво последва", пък допълни той на пресконференцията и не пропусна да уточни, че именно в тази ситуация се "развили сценарии – заплаха за националната сигурност".

Задкулисието и тежката лична цена

Станишев обяснил още пред съопартийците си, че партията не е направила "достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори".

"Не отстояхме политическото в нужната степен. Не успяхме да променим решително и механизмите на властта. Така дадохме възможност на слухове и спекулации да изместят реалността на това, което правихме заради хората", казал той.

"Факт е, че задкулисието направи опит да премине в наследство. С кадрови назначения, с невъзможността да кажем цялата истина за наследството на ГЕРБ и за състоянието на държавността. Да извадим доклада за ЕРП-тата и как е източвана държавата години наред, например"

"Истината е, че обществото вече не може да приема компромиси, дори такива, които се правят в името на по-голямата цел. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план – най-тежката плащам аз", заключил Станишев.

И призовал съпартийците си да си дадат сметка, че битката им е била неравностойна. "Без достатъчна подкрепа от обществото, а накрая предадени и отвътре. Политиките на дълбоките и радикални реформи, разбиването на задкулисието могат да бъдат отстоявани само, ако имат един единствен капитал зад гърба си: доверието на мнозинството от българите."

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

16 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Kiril Kovatchev
  #16

  Явно Станишев загуби задкулисните борби в червената котерия. Казва че ще си подаде оставката за да може да си назначи приемник и по тоя начин да запази влиянието си и евентуално възможностите за далавери. Червената глутница губи играта и затова червените ще се изпоядат като улични псета. Станишев може да забрави за всякакви планове и кроежи които има. Играта за него приключва, а защо не и за БСП?

 2. Stanimir Petrov
  #15

  Случващото се в българското политическо пространство е абсолютно без значение. Българските партии са компрадорски организации, обслужващи чужди интереси. Борбата между тях е борба за поста скъпоплатен наемник на Брюксел, Вашингтон, и транснационалните корпорации. Това не са партии създадени от самия народ затова няма как да работят в негов инетрес. Стратегията за съсипване и заробване на държави е отдавна разработена и с времето доизпипана до най-малки детайли. Част от нея е създаването в държавата

 3. случайно минаващ
  #14
 4. dimitardi100
  #13


  Болшевик вина и грешки не признава! Не се разкайва и не моли за прошка! Един болшевик не може да греши, той е "бог" и затова не признава и Истинския БОГ!

  Нито вопъл нито стон за задкулисието, за недоразумението Пеевски, за продажба на българските интереси на Русия и Турция с единствената цел да се крепят на власт. С всички средства - няма род, няма родина, няма майка , няма баща!

  За такива обаче няма и бъдеще!!! Могат да вилнеят да направят големи поразии, но не могат да имат бъдеще!

  Аз съм

 5. peterkatzaroff
  #12

  Стойнев НИКОГА няма да бъде припознат за председател ,камо ли за лидер..това,че има и лек недъг е най-малкото-той е от свитата на предателят Първанов..Най-успешна кандидатура би била на ЛАМБО-др Стефан Данаилов-мъжкар и достоен отвсякъде..Другари,една Партия с история и традиции трябва да бъде непримирима към "леките китки" СерГЕЙ,ВАгенин,Руфев-ех н-к на кабинета му и"акредитиран"за консул точно там,където ще го изгонят след броени дни-Милано. В БСП има мъжки момчета,експерти ,оставете старите джанти,гледайте напред с млади,необременени хора,НЕзависими,отдадени на Каузата на 120 годишната партия!! КАЗАХ ! Петър Димитров-СЪмишленик

 6. Boriana Boneva
  #11

  "къде ти е жилото"- отнеха му Доган, отнемат му Станишев, сега по кого ще плюе? ТОЙ. О, сиротният ТОЙ, таман беше включил на високи обороти и трябва да подмени част от репертоара. А той е така беден. Значи пак ще слушаме- магистрали, криза, ние, извинете- Аз, те....

 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #10
 8. boi
  #9

  Хайде че другаря Андрей Луканов те чака !

 9. Dr. Mancho
  #8

  Много добре - Станишев прокарва за заместник единствения още по-некадърен от него - пе-пе-пелтека Драго Стоинев. Има шанс за България чрез срива на БСП.

 10. JP
  #7

  За каква 'кауза' говори Станишев? През цялата си история, от времената на Коминтерна и до ден днешен, БКП/БСП е имала една единствена кауза - руската имперска кауза в България.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.