Станишев се усъмни в ДАНС

Станишев се усъмни в ДАНС

Премиерът Сергей Станишев публично се усъмни в ДАНС като заяви, че за консултант на агенцията по данъчни измами има сигнали, че самият той е прикривал такива. Бившият шеф на данъчната администрация в Добрич Тошко Тодоров "блесна" в телевизионния дебат Станишев- Борисов на 24 март като експерт от екипа на ГЕРБ, предизвиквайки нескрито недоумение у премиера и финансовия министър с думите си, че ще направи "въвод", за който после се разбра, че има предвид "въведение" към изказването си.

Само два дни по-рано Тошко Тодоров е привлечен като консултант на Държавна агенция "Национална сигурност" по граждански договор.

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и Цветан Цветанов потвърдиха в петък съобщеното преди това от Тодоров, че бил уволнен от спецагенцията веднага след участието му в дебата срещу Станишев.

Нямам информация условията по гражданския договор на Тошко Тодоров да са променяни, заяви по този повод говорителката на ДАНС Зоя Димитрова пред Mediapool. Тя поясни, че Тодоров не е служител на агенцията.

ДАНС има право да привлича хора съобразно техните експертни качества за извършване на определена дейност и после преценява дали да продължи или да прекрати гражданския договор. Не се съобразяваме с техните политически пристрастия, ако е така, щеше да е много притеснително, каза Зоя Димитрова.

Според обясненията на Борисов пред Нова телевизия, Тодоров е махнат, "защото бил много добър, ама от ГЕРБ".

Тодоров е стара "номенклатура" на службите – Цветан Цветанов обясни, че са го ползвали още от времето, когато той бе висш служител в МВР, а Борисов бе главен секретар.

Станишев: Срещу Тодоров има сигнали в прокуратурата

Интригата около (не)уволнения от ДАНС "двоен" експерт обаче стана повод за много по-сериозен скандал, зад който вероятно прозира опит на Станишев да осуети разследването срещу бившата директорка на НАП Мария Мургина.

Министър-председателят обяви пред репортери, че срещу Тошко Тодоров има сигнал до прокуратурата и до парламентарната комисия за борба с корупцията, че "е прикривал източване на ДДС, в това число и от свои близки".

Това ставало докато бил шеф на данъчните в Добрич, а сигналът е подаден доста преди тв дебата, подчерта Станишев.

"Би трябвало да се направи ясна проверка. Ако това е така, ако "експертът", който би трябвало да противодейства на източване на ДДС, бъде заподозрян в такова нещо, е неприемливо", коментира още премиерът.

Той съобщи, че веднага след като шефът на ДАНС Петко Сертов се завърне в края на тази седмица от командировка, ще поиска доклад за изясняване на въпроса.

"Защото една от основните теми, които ГЕРБ обяви като антикризисна политика, е борбата със сивата икономика и наред с това обаче, техен представител в дебата се подозира точно със свързаност с източване на ДДС", възмути се Станишев.

Премиерът посочи, че Тодоров освен като експерт на ГЕРБ е участвал в дебата и в качеството си на нещатен служител на ДАНС. По думите му това вече опира до личен морал, "защото един служител на държавна структура, която има отношение към сигурността, участва в толкова ярко политически дебат и заема политическа страна. Това действително е много странно, стои въпросът кое е по – важно за него – конституцията на Р България, свързана с деполитизацията на подобни институции или устава на партия ГЕРБ?".

Защо Станишев атакува ДАНС

Станишев не коментира основния въпрос – как така ДАНС привлича компрометирани хора за свои сътрудници.

Първият публичен знак на недоверие на премиера към спецагенцията, създадена по негово предложение и на негово подчинение идва почти месец след като именно ДАНС предизвика отстраняването на шефката на НАП Мария Мургина. ДАНС отне достъпа на Мургина до класифицирана информация във връзка с разследване на източване на ДДС в огромни размери и на практика не остави никакъв друг ход на министър Орешарски и премиера Станишев, освен да получат оставката ѝ.

Орешарски, който е сред най-доверените министри на премиера и ще се кандидатира за депутат от левицата, отрича каквито и да е нарушения от страна на Мургина. Прокуратурата образува досъдебни производства на базата на материалите, предоставени от ДАНС, но към момента не е известно докъде са стигнали те.

Сигналите срещу Тодоров "скалъпени" от БСП

Добре информирани източници по финансови въпроси, свързани с БСП, коментираха пред Mediapool, че Тодоров е отличен професионалист и сигналите срещу него, за които Станишев съобщи, са отпреди 8 години и вече "са били приключили".

Ставало въпрос за братовчеди на Тодоров, които били санкционирани от него в качеството му на шеф на НАП-Добрич заради данъчни нарушения. Нарушенията обаче били от 2001-2002 г.

"Как така точно сега те цъфнаха? Не може да не са се знаели отпреди", попитаха финансови експерти, запознати със ситуацията. Според тях целта на целия скандал около Тодоров е именно той да бъде ударен и всичко е "спретнато предварително и се раздухва от БСП".

Освен дискредитирането на Тодоров, който помага на ДАНС за борбата с данъчните измами и злоупотреби, сега "печелят и измамниците с ДДС", срещу които той работи, допълни източникът.

Тодоров не бил проверен от ДАНС?

Говорителката на ДАНС каза пред Mediapool, че агенцията проверява всеки човек, който привлича за експерт. От информирани източници обаче Mediapool научи, че Тодоров има достъп до класифицирана информация, издаден от ДКСИ в качеството му на служител на НАП. Разрешителното на Тодоров е с тригодишен срок, изтичащ в края на май т.г. , поради което ДАНС не го проверявала щателно.

Самата ДКСИ не прави проучвания на кандидатите за достъп, а издава сертификати на базата на запитвания до службите, които дават становище за съответното лице. Точно преди три години обаче Тодоров е преместен от НАП – Добрич в териториалната дирекция във Варна.

Като се позовава на данъчната администрация в Добрич, в. "Труд" пише, че "под покровителството на Тошко Тодоров негови братовчеди са източвали ДДС: братята Диян и Димитър Доневи, както и зетят на Тодоров Методи Методиев". Те преустановили тази дейност в Добрич, след като през 2006 г. Тодоров бил прехвърлен в данъчното във Варна. Тогава десетки фирми на негови родственици били пререгистрирани във Варна и София, според вестника.

"Никого не съм прикривал. Дори жена си съм глобявал. Ако някой е извършил престъпление, да си носи отговорност”, коментира Тодоров пред изданието.

"За първи път от вас чувам, че около него има такива неща", коментира от своя страна Бойко Борисов.

Зоя Димитрова не коментира думите на Борисов, че той лично е препоръчал Тодоров за сътрудник на ДАНС.

Тодоров е бил поканен в икономическия екип на ГЕРБ, след като е напуснал системата на НАП преди пет-шест месеца, каза Цветан Цветанов. Партията е знаела, че той става консултант на ДАНС.

Цветанов отрече възможността Тодоров да е "шпионирал" какво се случва в централата на ГЕРБ за ДАНС. "Той е привлечен като специалист по разкриване на данъчните измами, тъй като е дългогодишен специалист в тази област", каза той.

Тодоров все още не е сигурен дали договорът му с ДАНС, сключен в началото на март, е прекратен, въпреки че, по думите му, "му е взет от ръцете". "Може пък да е провокация", каза той.

ГЕРБ да внимават с хората

Цветанов отрече да има "стиковане" между ДАНС и ГЕРБ за участието на Тошко Тодоров в телевизионния дебат.

В същото време лидерът на ПГ на ОДС Йордан Бакалов отправи "послание към новоизгряващи партии да внимават много с хората, които ще влязат в следващия парламент".

На въпрос дали предупреждението е за внедрени хора в ГЕРБ, Бакалов заяви пред бТВ само това, че и в този, и в предишни парламенти сме ставали свидетели на разпадане на парламентарни групи още след формирането им.

Според него ГЕРБ е трябвало да обявят по телевизията, че Тодоров е експерт на ДАНС. Бакалов добави, че по време на дебата експертът е боравил с неточни числа. "Ако това му е анализът с неточните числа, благодаря, както се казва, от експерт.

Борисов: Нанасят тежки удари на нашите експерти

Борисов, който по време на прекия си диспут със Станишев по БНТ се държа подчертано консенсусно и сговорчиво, използва скандала с "двойния" експерт, за да мине отново в офанзива. Той обвини БСП и ДПС, че са в такава "агония", че преследват експерти, които могат да помогнат с нещо на държавата.

Когато изваждаме нашите експерти, им нанасят тежки удари и този човек ще остане без заплата месеци наред, коментира лидерът на ГЕРБ, без да уточнява дали партията плаща на експертите си.

Той каза, че "няма представа" откога Тодоров е експерт на ГЕРБ, но не смята, че е отскоро.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?