Станишев се заема с горещия спор за "колонията" Гибралтар

Британският евродепутат, отговарящ за проекта за безвизовия режим след Брекзит, бе скандално сменен

Станишев се заема с горещия спор за "колонията" Гибралтар

Заради спора за Гибралтар, британският евродепутат Клод Мореас бе принуден да се оттегли като докладчик по документа, уреждащ безвизов режим на пътуване за британските граждани след Брекзит, заради спора за Гибралтар. Мореас, който е председател на Комисията по граждански свободи в Европейския парламент, трябваше да се оттегли поради противопоставянето си на спорен текст в проектодокумента, описващ Гибралтар като "колония на Британската корона".

Решението за отстраняването на докладчика е взето на среща на координаторите на комисията в понеделник, потвърди Мореас и допълни, че мястото му ще бъде заето от българския евродепутат Сергей Станишев.

В проекта на законодателство, уреждащо безвизовото пътуване на британските граждани след Брекзит, се въвежда ново разграничение между онези, които живеят във Великобритания и онези, които са граждани на Гибралтар - британската отвъдморска територия, която сега е в ЕС.

По настояване на Испания в документа има бележка под линия, в която е записано, че "Гибралтар е колония на Британската корона". Великобритания енергично се съпротивлява срещу тази формулировка, същата позиция заема и Клод Мореас като докладчик по темата.

В оригиналния документ на Европейската комисия няма такава бележка под линия.

АФП се позовава на дипломати, според които страните членки на ЕС са настоявали Мореас да бъде отстранен като докладчик, защото е бил против Гибралтар да бъде назоваван по този начин.

Като мотив за смяната му било посочено, че той не е безпристрастен по темата и е в конфликт на интереси. Мореас отрече това и обвини "огромния натиск от страна испанските политици и медии".

Гибралтар е предаден на Великобритания с Договора от Утрехт през 1713 г., но Испания продължава да претендира, че това е нейна суверенна територия – нещо, което се отхвърля не само от Великобритания, но и от самите жители на Гибралтар.

През декември ООН призова Мадрид и Лондон да намерят "окончателно решение" на дългогодишния си спор.

В два референдума – през 1967 и 2002 г., жителите на Гибралтар отхвърлиха с мнозинство 99% срещу 1% идеята Великобритания да подели с Испания суверенитета върху територията.

Но на референдума за Брекзит през 2016 година, 96% от жителите на Гибралтар гласуваха "за" оставането в Европейския съюз.

Проектът на законодателството за безвизов режим на пътуване за британските граждани след Брекзит бе представен през февруари и от тогава досега са се провели пет срещи на т.нар. Триалог между Съвета на ЕС, ЕК и ЕП, но все още без резултат.

ЕС обаче иска да затвори темата заради наближаването на 12 април – датата, на която е възможно Великобритания да напусне ЕС без сделка, поради което въпросът с безвизовото пътуване на британците в ЕС трябва да бъде уреден.

Тъй като въпросът се смяташе за технически, а не политически, и трябваше да бъде придвижен по-бързо между институциите, председателят на съответната комисия в Европарламента – в случая Мореас, бе избран да отговаря за подготовката на проекта.

Макар че Мореас направи компромисни предложения, останалите 26 страни членки не оказаха натиск на Испания да се откаже от искането си.

Текстът е изготвен по изричното настояване на Испания, която смята вписаното в документа за своя победа, тъй като ЕС показва, че застава на страната на Мадрид в спора с Лондон за продължаващия три века спор за Гибралтар. Натискът на Испания в документа да се съдържа думата "колония" е в съответствие с дипломатическата ѝ стратегия по време на преговорите за Брекзит. Мадрид се опитва да използва излизането на Великобритания от ЕС, за да спечели лост в териториалния спор за Гибралтар, коментира по-рано "Политико".

Една от причините Мадрид толкова да държи на бележката за Гибралтар е, че в края на април в Испания ще има избори и крайнодясната партия "Вокс" се очаква да спечели около 10%. Тя ще е първата крайнодясна партия в Испания с такова представителство, откакто страната пое към демокрация в края на 1970-те.

"Независимо от всички различни компромисни предложения от наша страна, продължаваме да се натъкваме на нещо като тухлена стена от страна на Съвета", заяви Мореас след отстраняването му и допълни, че според него това е заради силното испанско лобиране за думата "колония" в бележката под линия.

Чешкият евродепутат Петр Йежек, който участва в преговорния екип на ЕП по проекта, заяви, че ЕП "се е застрелял в крака" с решението си да отстрани Мореас.

Според него е скандално подобно решение да се взима само заради националността на евродепутата, поради което той да бъде обвиняван в пристрастност.

Мореас, който е лейбърист, е член на групата на социалистите и демократите в ЕП, в която е и Станишев.

Тази седмица се очаква документът се очаква да бъде гласуван в пленарната зала.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?