По време на конгреса на левицата

Станишев се закани да организира контрареферендум за данъчната система

Местан прехвърли на БСП основната отговорност за управлението

Станишев се закани да организира контрареферендум за данъчната система

Контрареферендум за вида на данъчната система лансира в събота лидерът на БСП Сергей Станишев като отговор на предложеното от президента Плевнелиев  и подкрепено от опозиция и протестиращи допитване по изборни въпроси. Идеята се появява като логично продължение на организираните от социалистическата партия "контрапротести“ в защита на кабинета през лятото, докато десетки хиляди искаха оставката на правителството .

"След като започнаха подписка за референдум за изборните въпроси, ние можем да се обърнем към хората по същия начин, но с по-важни въпроси“, заяви Станишев по време на заседанието на 48-я конгрес на левицата.

По думите на лидерът на БСП държавният глава "след две години летаргия“ изведнъж станал невероятно активен. "Не бива да влизаме в капана и да се противопоставяме на идеята за референдум", призова Станишев. И веднага след това попита: "кой и къде обаче е решил, че точно това са въпросите, които вълнуват най-много българските граждани“.

"Няма ли да предизвика по-сериозен обществен интерес въпрос за вида на данъчната система? Дали да е пропорционална или да се замени с прогресивна? Или дали да не се криминализира неизплащането или забавянето на социалните въпроси?", изреди той възможните въпроси за национално допитване. Според закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление на допитване не могат да се поставят въпроси за размера на данъците, таксите и трудовите и осигурителните плащания и вноски.

Ние сме партията, която предизвика първия демократичен референдум в България – за АЕЦ "Белене", отчете лидерът на БСП и обясни, че да „плашат“ левицата с подписка за допитване е „все едно да плашат куче със салам“.

Същевременно Станишев обясни, че целта да се организира референдум заедно с европейските избори е да не се стигне до европейска кампания, а да „затънем в нашите си проблеми“.

По думите на лидера на БСП евровота ще определи не само съдбата на правителството, но и ще предначертае пътя на страната години напред.

ДПС и БСП трябвало да "издържат“ управлението

Тази му оценка бе споделена и от председателят на ДПС Лютви Местан, който за да демонстрира партньорски отношения със социалистите присъства на техния форум.

"Аз вярвам, че вие ще успеете, защото БСП е здрава партия, която силно и категорично преодолява нездравите посегателства върху себе си, уж в името на по-доброто бъдеще. По-доброто бъдеще за БСП минава през спечелването на европейските избори", каза той. И пожела на Станишев и БСП европейско признание, което да се материализира със статута на първа политическа сила на тези избори.

Местан обяви, че управлението било тежко изпитание, но двете партии били "длъжни“ да го "издържат“ с достойнство.

Отговорността на ДПС – далеч "по-скормнна“ от тази на левицата

Имаме обща отговорност да не допуснем реванша на полицейщината, на безконтролното подслушване, нямаме право да възродим рекета върху бизнеса и политическия опонент, каза още Местан. По думите му авторитаризмът на ГЕРБ е ерозирал тежко държавността и демокрацията, като подчинил демократичните институции на персоналната воля на няколко души, замразил икономиката и доходите, увеличил безработицата и прокудил десетки хиляди младежи на гурбет.

Въпреки, че до момента ДПС доминира както назначенията така и позициите на кабинета по основни въпроси , лидерът на движението обясни, че "има ясно съзнание, че отговорността за управлението на страната е на БСП“. „Ние като втората политическа сила ще носим отговорност, но далеч по-скромно съобразно политическата ни тежест, защото Орешарски заслужава своя шанс", каза още Местан. 

Отново демонстрирайки единомислие с ДПС, председателят на левицата потвърди, че социалистите носят отговорност за управлението на държавата.

Преди една година бяхме в опозиция, днес носим отговорността за управлението, изтъкна Станишев. По думите му, партията не се огънала под напора на улицата. БСП не се поддала и на реваншизма на политическия опонент, който искал да си върне мандата.

Правителството работи все по-успешно и постига резултат, подчерта Станишев и допълни, че много хора усещат първите резултати, въпреки огромния натиск.

Страната бавно и мъчително тръгна по нов път, посочи още Сергей Станишев. Обещахме на хората да променим посоката на страната, поемаме курс по реиндустриализация, обърна се към делегатите на Конгреса той. Трябва да направим необратима посоката на развитие на страната, изтъкна Станишев. Това е нашата кауза, допълни той.

По думите му обаче срещу тази кауза на левицата има много голяма съпротива.

Първите трудни стъпки към промяната според него обаче са извършени. Посоката е зададена, изтъкна Сергей Станишев. Важно е да има стратегически големи индустриални проекти, категоричен е лидерът на социалистите.

Защо е важно да спечелим точно сега и точно тези избори, попита той и настоя всеки социалист сам да си отговори на този въпрос. По думите му без промяна в Европа, едва ли може да се промени България.

Не е възможно да имаме реална икономика и да бъдем достойно място в ЕС, ако от Брюксел наблюдават само макропоказатели и ни налагат директиви, без да се интересуват от живота на обикновени хора, разглеждайки ни като периферия, заяви лидерът на европейската левица.

Станишев бе категоричен, че на предстоящите евроизбори ще се реши бъдещето на Европейския съюз, който вече не вдъхновява толкова много хора, а под съмнение са поставени основните му ценности, най-вече заради неимоверно увеличеното неравенство.

Заради ЕП е "грехота“ да се разпиляват леви гласове

 Към днешна дата прогнозите са, че силите в следващия Европейски парламент ще са изключително изравнени, посочи Станишев и в тази връзка определи като „грехота" да се разпиляват леви гласове.

Разбира се, очаквано той повдигна и темата с паралелната лява листа на АБВ на Георги Първанов, чийто водач ще бъде досегашният евродепутат от БСП Ивайло Калфин.

По думите на председателя на БСП  много се е изговорило за светлите намерения на отцепниците от АБВ и със сигурност всеки изживял по своему случилото се.

Изненадани в гръб от АБВ

 "Бяхме изненадани в гръб, от засада", анализира той действията на Първанов. Според Станишев от самото си зачеване АБВ е замислено не като дискусионен форум, а като конкурентен на БСП проект.

"До последно не вярвах, че това ще се случи. Не ми се искаше и отстоявах идеята, че интереса на държавата е силна лява сила, но протегната ръка увисна във въздуха", призна със съжаление той, след което призова „тази страница да бъде затворена".

Вероятно този удар ще се отрази на БСП, но шанс за победа има и всеки ляв избирател трябва да е наясно, че глас за АБВ е глас за каузата на ГЕРБ, посочи Сергей Станишев.

Символна подкрепа за ръководството на левицата даде и актьорът и депутат, уважаван в редиците на партията – Стефан Данаилов.

"Би трябвало да бъда по-песимистичен от това, което се случи преди няколко седмици – да губя хора, които аз съм уважавал, хора, които съм обичал, хора, в които съм имал доверие", просълзи се Данаилов, за когото се знае, че е в близки отношения както със Станишев, така и с бившия президент Георги Първанов. „Когато ти си вярвал, когато си имал доверие в хора, на които наистина си вярвал, раздялата е много по-страшна, огорчението и разочарованието е много по-голямо“, добави той, давайки ясен знак че застава зад ръководството на партията.

Данаилов посочи, че за последните три месеца, през които е в изолация, заради заболяването си, е наблюдавал обществото и партията отстрани. Това ме караше да правя ред анализи къде са ни грешките, защо хората отново ни нямат доверие, къде е причината, дали в нас само или това, което се случва между нас, изреди той. "Ние се срещаме с българските гражадни и ги убеждаваме да имат доверие в нас, в същото време усещането ми е, че ние почваме да губим доверие в партията, отделям случая с групата на Георги Първанов", посочи той.

Преди началото на конгреса възрастни мъже изразиха подкрепата си към Сергей Станишев с мълчалив протест срещу Първанов. Те носеха плакати с надписи "За Станишев, против Първанов", както и лозунги срещу АБВ. Освен премиера Орешарски, на конгреса присъстваха министрите Хасан Адемов, Ангел Найденов, Димитър Греков, Кристиян Вигенин, Петър Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България