С доза "пазарлък"

Станишев ще подкрепи Кристалина Георгиева за "външен министър" на ЕС, но само ако постът е за ЕНП

Станишев ще подкрепи Кристалина Георгиева за "външен министър" на ЕС, но само ако постът е за ЕНП

"Ако Европейският съвет на 30 август вземе политическо решение постът Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност да се даде на ЕНП, то аз с готовност ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева". Това заявява президентът на Партията на европейските социалисти и бивш лидер на БСП Сергей Станишев в писмо до служебния премиер Георги Близнашки.

С писмото си, изпратено от пресцентъра на БСП до медиите, в петък Станишев отговаря на призива на Близнашки за подкрепа от страна на ПЕС за кандидатурата на Кристалина Георгиева.

"За мен ще бъде чест като българин тази позиция да бъде заета от мой сънародник. Убеден съм, че гражданите на Република България биха искали да знаят и вижданията на г-жа Кристалина Георгиева по основните предизвикателства, с които ЕС се сблъсква на международната сцена – от политиката на разширяване и добросъседство, през кризите и конфликтите в Украйна и Близкия Изток, както и отношенията на ЕС със САЩ, Русия, Китай и редица други въпроси", казва Станишев.

Демонстрираната от него подкрепа не е безусловна. "Ако, обаче, постът бъде предложен на ПЕС, то тогава ще очаквам от Вас като министър-председател на Република България, да подкрепите силната кандидатура на европейските социалисти. Известно Ви е, че премиерът на Италия г-н Матео Ренци номинира с официално писмо до председателя на ЕК за този пост г-жа Федерика Могерини, която се ползва с широка подкрепа", пише още Станишев.

Той обяснява, че ако в крайна сметка постът бъде даден все пак на ПЕС, той като председател на партията е готов на диалог, "макар и малко закъснял", за да може България да получи ключов ресор за г-жа Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия.

"Искам да Ви припомня, че на КСНС при президента на 17.06.2014 г. беше постигнато споразумение между водещите политически сили да се проведат консултации по редица въпроси. Една от темите беше и публичното дискутиране на номинацията на българския еврокомисар. Въпреки изричното ми настояване, на срещата при президента на Република България г-н Росен Плевнелиев по повод банковата криза, тази тема не беше засегната, а разговорът се сведе до посочване на дата за произвеждане на изборите", припомня Станишев.


По думите му той било "дълбоко смутен" от информацията, че от президентската институция са предупредили високопоставени лица в Брюксел, че ако кабинетът "Орешарски" излъчи кандидатура за Еврокомисията, то тя ще бъде оттеглена от служебното правителство. "Въпреки че го поставям под съмнение, ако това се окаже вярно, то само по себе си би било тежък политически скандал и намеса в работата на легитимно избрано от парламента правителство", подчертава бившият лидер на БСП.

Основната задача на служебното правителство е произвеждането на свободни и честни избори. Затова буди тревога фактът, че на първото си заседание кабинетът взе решение за номиниране на българския еврокомисар на тъмно, което е в разрез с договореното при президента и с позициите, които Вие лично отстоявате публично, допълва още той.

"Впрочем, ако се съди по реакциите на ГЕРБ и ДПС, с тях очевидно има политическа договорка, но нейните мотиви и съдържание останаха тайна за обществото", се казва в писмото.

Въпреки критиките си обаче, той обяснява, че е готов на диалог.

Споделяне

Още по темата

Още от България