Станишев ще представя на посланиците от ЕС идеята за "надграждане на сътрудничеството"

Премиерът Сергей Станишев ще разговаря с посланиците на страните-членки на ЕС в Гранитната зала на Министерския съвет в понеделник, от 15.00 часа, съобщи правителствената информационна служба в събота.

Премиерът щял да представи пред посланиците "предложение за задълбочаване и

надграждане на сътрудничеството в ключови области на извършваните в страната реформи". Целта на инициативата била да се отворят някои основни сектори на българската администрация и в тях да влязат експерти с необходимите умения и опит, за да се постигне пълно изпълнение на ангажиментите на България към ЕС и повишаване на прозрачността и ефективността на реформите у нас.

"Не става въпрос за подмяна на механизма за проверка и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, а за осъществяването на по-широк кръг реформи, за което се нуждаем от експертизата на европейските си партньори. Искаме да вземем от тези страни най-доброто и да го приложим у нас", каза Станишев в интервю за Дарик радио в събота.

"Има голямо объркване в това, което съм предложил и какво е отговорила Европейската комисия", каза Станишев

В четвъртък вечер Европейската комисия (ЕК) отхвърли опита на българското правителство да ѝ прехвърли свои отговорности с искането за трайно присъствие на повече евроексперти в ключовите институции.

"Европейската комисия смята, че напредъкът на България трябва да се осъществява в рамките на съществуващите партньорски механизми, а не чрез създаване на паралелни процеси и структури", заяви говорителят на комисията Марк Грей.

По повод срещата на Станишев и Барозу миналата седмица, говорителят на ЕК Марк Грей каза, че двамата са обсъждали как да се увеличи темпото на реформите, за да се постигне видим напредък до следващия доклад, но председателят Барозу подчертал, че "пътят напред не минава през паралелни процеси и структури и е време България да покаже реален напредък".

"Това е приоритетът, не безкрайни дебати за миналото или за създаване на допълнителни структури", допълни Грей. По думите му комисията ще продължи да оказва всяко възможно експертно съдействие на България, но отговорността за осъществяването на реформите си остава на българските власти.
Споделяне

Още по темата

Още от България