Бойко Борисов:

Станишев щеше да се надене с вот за Олимпиадата и да му покажа...

“Игнатов, искам да знаеш бай Киро с теслата днес какво работи“

сн. БГНЕС

Тук как колегата Станишев щеше сам да се надене с един вот на недоверие по тема Олимпиада, как се усети в последния момент, че го тикат неговите хора да падне в най-приятен капан, защото щях да му покажа снимките как изглеждаше Спорт палас по време на неговото управление и как изглежда сега. Как изглеждаше Белмекен, как изглежда сега. Как изглеждаше залата на Йовчев за гимнастика, акробатика и скокове и всички дисциплини, които се тренират там, как изглежда сега. Това заявява премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда при обсъждането на постановление за отпускането на 10 млн. лв. за спортни зали в 10 общински училища. Стенограмата от заседанието бе публикувана в петък.
 
“Щях да му покажа спортната зала в София, която беше в неговите мечти, както на него, така и на Весела Лечева. Щяхме да му покажем така един прекрасен лекоатлетическите писти, които направихме, залите по стрелба с лък включително. С радост бих го развел в спортната зала в Пловдив, където 30 хиляди студенти спортуват. Може би по стадионите, които направихме дори и в градове, където са червени кметовете. Щеше да е приятно учуден, че сме провели световните купи по ски за мъже и жени. Неговият съпартиец Румен Петков щеше да му каже, че три години подред изпълнява пълната програма на федерацията по мотокрос, и че за първи път имаше по фрийстайл първенство в България. Щях с удоволствие да му покажа строежа при пловдивската многофункционална голяма зала и в Русе, а може би да види и какво сме направили за волейболистите. Парите, които се даваха за тези турнири и благодарение на тези турнири те отидоха да ни радват в Лондон, просто иначе нямаше да отидат“, заявява Борисов.

Само за гмуркането нищо не сме направили, там си има естествени красоти
 
“Мога дълго и тягостно да му напомням за всичко несвършено, че станах кмет и заварих София без зала, Пловдив без зала, в най-големите градове и нищо не се е направило в предишните три години. Така че, много ми се искаше да има вот. Само за гмуркането нищо не сме направили, защото там просто си има естествени природни красоти“, коментира премиерът.
 
“Тази точка, колеги, която правим в момента е във връзка с ученическия и масов спорт. Разбира се, направиха се хиляди игрища по кварталите и в градовете и продължаваме да правим. Пропуснах, щях да го заведа и в Дупница да види какво сме направили на “Марек“. Сигурно още много мога да си спомня - и в Стара Загора, и във Велико Търново, сега и в Гоце Делчев, и в Благоевград, преди няколко дни и в Плевен. Но искаме да направим така, че училищата, където спортът, първо, е за здраве, второ, дисциплина, трето, нищо не е направено през годините. В Русе и във Варна през миналата седмица открихме две многофункционални зали, 20-30 вида спорт в тях могат да се играят, които са към самите училища. Например, така както е във Варна английската гимназия - с прекрасен салон и условия да се тренира, да се провеждат учебни занятия и след училище, който иска вечер да тренира баскетбол, футбол, хандбал“, заявява Борисов.
 
“С министър Игнатов и Дянков седнахме и решихме, че имаме десет милиона, които да сложим в такива многофункционални спортни зали в най-големите училища в девет града като начало, по типов проект, за да излязат и по-евтино и да видим как ще се отрази. Между другото, и в Съединение 1 милион лева дадохме за училището до 15-ти септември“, коментира премиерът.
 
Тук министърът на образованието Сергей Игнатов го прекъсва, за да съобщи, че “няма да стане до 15 септември, защото Министерството на финансите и издало разпореждане за превеждане на парите сега в понеделник, онзи ден“. Игнатов обяснява, че “през месец октомври някъде ще стане, но така или иначе това училище е започнато през 1983 година, а в училището учат 491 деца, то е без тоалетни“. Борисов се разпорежда Игнатов да отиде в Съединение и да следи строителството. “Искам да знаеш бай Киро с теслата днес какво работи. Децата започват на 17 септември“, коментира премиерът.
 
Минутите за самореклама не се изчерпват с направеното за спортните обекти и в предходна точка премиерът Борисов прави пространен преглед и на свършеното в пътното строителство, както и заявка за втори мандат.
 
“Колеги, просто това съм сигурен, че историята след това ще го докаже, но с магистрала “Тракия”, магистрала “Марица” и магистрала “Струма” от Стара планина в посока юг, България ще изглежда по различен начин и вече е различна. Вие самите го усещате, като пътувате. В същото време Северна България, трябва да знаят хората там, че това, което направихме в общи линии през този мандат с жп линиите, с връзките с Турция, с Гърция, със Сърбия са изключително важни и трябва да се случат и в Северна България. Затова в нашия приоритет, за да ни е по-лесно и следващия мандат, отсега искаме да започнем строителството на Русе-Шумен трилентов път, когато има държавата повече пари винаги може да се добави следваща лента, но един трилентов път работи много добре. Русе – Шумен и от Белокопитово в посока Варна вече да стъпиш на магистрала“, заявява Борисов.

Премиерът иска всичко това да се разгласява чрез медиите. Когато "се изреждат в едно предаване пет политици от пет политически партии, провалени през тези двадесет години, повтарям – провалени, и всеки като каже "Виж какво става“, от нас има един и хората викат "А, ама дали вярно е така“. Затова изваждате и сравнявате, сравнявате, сравнявате. Хората да могат да си избират. И на място – всеки, правещ нещо, отива и го контролира, осигуряваш му финансиране, проектиране и отиваш и го откриваш. Да си имаш своята биография, се казва", разяснява Борисов.

Така стига до любимите си мигове на първи копки и рязане на ленти.

Магистралата не могат да ни я вземат, наша си е

"Например, много ми е радостно, където съм карал по пръст и съм го откривал след това. И сега, например, в петък отиваме и си пускаме до Петолъчката магистралата и се радвам. Просто не могат да ни я вземат, наша си е, направили сме си я и сме я предоставили на хората и те ще си карат дълги години и ще викат: "Добре, че я направиха“. И затова е тази мъка. Сега като стане и метрото, като махнем ламарините след три-четири дни, да излязат площадите с цветята… Какво да кажа?! Да ги върна по времето на синьо-червената мъгла, която беше в София. Аз знам какво ще кажат: "Ние имахме идеи, имахме мечти да има метро“ – сиреч, ние сме напред, а вие сте само едни прости строители и изпълнители. Наглостта им е безкрайна!", заключава министър-председателят.

Той вметва, че спира да говори за неуспехите на предшественика си Сергей Станишев, за да не го излага преди избора му за президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който се очаква в края на септември.

Споделяне

Още по темата

Още от България