Станишев си изми ръцете с ДПС за повишения изборен праг

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев си изми ръцете с ДПС за въвеждането на двойно по-висок изборен праг за коалициите, като поясни, че това било условието да бъде подкрепено искането на президента, внесено от БСП, за мажоритарен елемент.

"Когато се приема едно законодателство в цялостност, различни партии поставят своите условия. Мога да кажа, че това бе едно от условията, които ни бяха поставени, за да мине въвеждането на мажоритарния елемент", заяви Станишев пред репортери във вторник.

Станишев каза, че целта на левицата не е била въвеждането на 8 процентната бариера за коалиции, а на мажоритарния елемент. Той припомни, че първоначалното предложението на Коалиция за България е било 58 депутати да бъдат избирани мажоритарно.

"Това не срещна достатъчна подкрепа в НС. Предвид недостатъчното време ние приехме, след като търсихме подкрепа от различни парламентарни групи, да бъдат 31 мажоритарни кандидати", разясни лидерът на БСП.

Първоначалното предложение за промяна на изборния праг дойде от ДПС, които обаче се въздържаха да го внесат официално, за да не изтълкува като акт срещу десните. Вместо тях това стори лидерът на РЗС Яне Янев.

"Изборната бариера от 8% не е инициатива на Коалиция за България. По-скоро това отразява процесите в дясното политическо пространство", посочи още Станишев.

На въпрос дали очаква Георги Първанов да изпълни предупреждението си и да върне изборния закон заради повишаването на бариерата за коалиции, Станишев отговори, че "това е право на президента и негова преценка".

Неофициално се коментира, че президентът е против новия изборен праг, за да гарантира влизането в следващия парламент на близкото до Христо Ковачки движение "Напред".

Тъй като движението, в което участват партиите ЛИДЕР, ВМРО, "Гергьовден" и др. към момента според социолозите няма шанс да прескочи дори и 4%, негови представители обмислят формацията да се яви на изборите като партия, използвайки регистрацията на ВМРО, а не като коалиция.

Остава да се види дали, ако тези замисли станат факт, ще повлияят на позицията на държавния глава по принципен въпрос от новия закон, за който десните твърдят, че цели да осигури служебна победа на БСП-ДПС.

Споделяне

Още по темата

Още от България