Станишев си намери втора професия – ватман

Станишев си намери втора професия – ватман

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев каза във вторник, че не знае колко струва и кой е произвел рекламния клип за предстоящия конгрес на партията, но даде да се разбере, че се е чувствал "естествено" в ролята си на ватман и е намерил още една "допълнителна потенциална професия" за себе си.

Премиерът често е упрекван, че няма нито ден трудов стаж, а само преди седмица в интернет чат със свои симпатизанти обясни, че не знае какво ще работи, "като го изгонят от политиката".

След заседание на Изпълнителното бюро на ВС на БСП Станишев съобщи, че е било обсъдено ново лого на партията - стилизирана червена роза с две зелени листа и надпис БСП. Предишният знак е бил утвърден през 1990 година и отразява графично онова време и състояние на БСП, посочи Сергей Станишев. Според него новият устав и програма на партията, които ще бъдат обсъдени на предстоящия конгрес, предполагат конгресът да разгледа и ново лого.

Станишев съобщи още, че секретарят на Висшия съвет на БСП Ивелин Николов е одобрен за главен редактор на партийния вестник "Дума". Това предполага излизането на Николов от Изпълнителното бюро поради несъвместимост на двата поста и се очаква на предстоящия конгрес той да не влезе в партийното ръководство.

По повод издигнатите от градската организация на БСП кандидатури за кметския пост в столицата Станишев заяви, че не очаква избори за кмет на София след парламентарния вот през лятото на следващата година. Кандидатурите се издигали с цел дискусии, а и защото много често софийската организация била упреквана, че издига кандидатури в последния момент. Говорейки по този въпрос, лидерът на БСП не спомена днешния софийски кмет и вероятността след парламентарните избори той да оваканти поста.

Станишев съобщи, че на конгреса на БСП в събота ще бъде обсъдена коалиционната политика на БСП, но отбеляза, че формулата "Коалиция за България" е успешна и не вижда основание тя да се променя.

Станишев обяви, че няма имиджмейкър. Според него опитите да бъде изграден изкуствен образ никога не се получават и затова човек трябва да е естествен.

Ден по-рано БСП пусна на интернет-страницата си и в рекламните блокове на телевизиите черно-бял клип, в който Станишев се превъплъщава в ролята на ватман, а министърът на културата Стефан Данаилов е негов спътник. Лидерът се обръща към спътника си Данаилов с думите: "Не е като едно време, а?". Той пък отговаря: "Прав си Сергей, не е. Но мечтите и идеите си остават все такива". В разговора се включва и по-възрастен мъж, който също се вози в ретро трамвая и казва: "Сергей, тук са и идеите, и мечтите". Следва музика, която напомня саундтрака от хитовия соцсериал "На всеки километър". Мини-клипът завършва с надпис: "47-ми конгрес на БСП. Управление с идеи и... сърце".

Премиерът отбеляза, че нито той, нито Стефан Данаилов са взели хонорари за участието си. "Изпълнявам само една роля в клипа и не зная всички детайли. Той е послание към членовете и симпатизантите на БСП. В него има и идея, и емоция, и закачка", посочи Станишев.

По-късно депутатът от Коалиция за България Кирил Добрев обясни, че той стои зад идеята на клипа, който струвал 13 000 лева, като основните разходи били за филмова лента. Основната идея пък била да се покаже преходът между поколенията.

На въпрос защо управляваният от него в клипа трамвай е празен, лидерът на БСП посочи, че е имал идея да присъстват повече младежи, но екипът не успял да се организира.

Като отбеляза, че конспиративната дейност има много дълбоки и силни традиции у нас, премиерът призова да не се обръща внимание на разпространените вчера анонимни SMS-и, вещаещи "чудовищен план на БСП за спечелване на избори 2009". Според него съобщенията били "партенка".

Той призова МВР и ДАНС да направят проверка по случая, като отбеляза, че "има някъде някаква група, която периодично ги прави тези неща".

Още по темата
Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: