Станишев, Симеон и Доган решават окончателно за комисията по досиетата

Станишев, Симеон и Доган решават окончателно за комисията по досиетата

Лидерите на управляващата коалиция Сергей Станишев (БСП), Симеон Сакскобургготски (НДСВ) и Ахмед Доган (ДПС) ще решават как ще изглежда бъдещата комисия за разсекретяване на архивите на бившата Държавна сигурност. Това съобщиха пред Mediapool депутати от мнозинството в петък, когато парламентарната вътрешна комисия приключи изслушването на кандидатите.

Политическият съвет на коалицията се очаква да се събере в началото на идната седмица.

Макар да обявиха, че 9-те члена на комисията няма да избират на квотно-партиен принцип, това явно няма да се случи, защото трите партии в коалицията все пак ще договорят предварително кои от 19-те номинирани да влязат в новия орган и кой за го оглавява.

Единият проблем е колко души общо ще имат БСП, НДСВ и ДПС в комисията, а другият е кандидати на кои опозиционни партии да бъдат допуснати. Отсега е ясно, че с “преференциално” отношение се ползва Български народен съюз (БНС), който се води дясна опозиция, но помага на управляващите в решаващи моменти като при гласуването на конституционни поправки и др.

В последните седмици неофициално се обсъждаха различни варианти, според някои от които БСП, НДСВ и ДПС ще си разпределят 7 места в съотношение 4:2:1. Така две от опозиционните партии биха останали без свой представител. Ако има наказани, това със сигурност ще е “Атака”, а вероятно и ДСБ.

В петък вътрешната комисия препита четирима кандидати, предложени от НДСВ, четиримата на Коалиция за България и номинираните от ОДС и “Атака” по един кандидат. Номинираните от другите партии минаха в четвъртък.

Кандидат на БСП или ДПС може да оглави комисията

Членове на комисията обясниха пред Mediapool, че след изслушването сред тях вече имало някаква нагласа около чия кандидатура да се обединят за председател на новия орган. Това бил Евтим Костадинов, който е и депутат от БСП, както и член на вътрешната комисия. Голяма подкрепа получил и номинираният от ДПС Орхан Исмаилов, зам.-шеф на ДКСИ.   

Самият Костадинов коментира за Mediadpool, че имената на всички изслушани 19 кандидати ще бъдат внесени за гласуване в пленарна зала, което ще стане веднага след като Националната следствена служба (НСС) даде проверка, че те имат право да работят с класифицирана информация. “Веднага след като пристигне становището на НСС, номинациите веднага ще бъдат внесени за гласуване”, каза Костадинов.

Онези 9 имена, които съберат най-много гласове в пленарна зала, ще формират състава на комисията. Възможно е преди това партиите, внесли по повече от едно име, сами да редуцират номинациите си до една, за да има тя по-големи шансове да мине.

Евтим Костадинов каза, че първата работа на комисията ще е да провери кандидатите за евродепутати за принадлежност към ДС и бившето военното разузнаване.

Другият номиниран от БСП - Христо Марински - заяви, че би могъл да бъде полезен на комисията със своя опит. Член на закритата комисия “Андреев”, в момента той е съветник на президента Първанов по въпросите на сигурността. Марински е посочен за член на новия орган по досиетата лично от началника си, твърдят депутати от левицата. Според някои от тях Марински дори може да оглави комисията.

“Комисията ще работи до тогава, докато се изчерпят всички документи. Предишната комисията нямаше достатъчно регламентирани функции, тази има конкретни съвсем ясни и конкретни задачи. Фактът, че и се дава целия архив означава, че нещата са съвсем ясни и не може да се създават спекулации”, заяви Марински след изслушването.

Според него хора, които са сътрудничили на ДС, не могат да се прикрият за създадената клауза в закона, която прикрива оперативния състав на сегашните специални служби.

“При отварянето на досиетата ще се върви по определен план, който ще разкрива нещата по длъжности. В случая се касае за 30-40 поста и не виждам механизъм как може те да се извадят извън контекста”, каза съветникът на президента и добави, че “жалкото е, че са минали 17 години” от промените и тези неща е трябвало да се направят “в първите 5 години” след 10 ноември.

Кандидатът на ОДС Георги Константинов от своя страна заяви, че истината за диктатурата трябва да излезе наяве, защото “незнанието е майка на повторението”.

“Ако има някакви рестрикции, то те ще бъдат договорени между партиите в пленарна зала”, каза още той.

Историкът с леви убеждения Искра Баева, предложена също от Коалиция за България, каза, че твърде дълго се спекулираше с досиетата на ДС и е крайно време от спекулация да се премине към откриването им. Баева добави, че ако се окаже, че за да влезе в комисията, трябва да напусне окончателно университета, би избрала преподавателската си работа

Предложеният от НДСВ Румен Борисов акцентира върху обществената значимост на въпроса, който трябва вече да бъде разрешен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?