Станишев, Симеон и Доган се опитаха да заметат конфликтите

Станишев, Симеон и Доган се опитаха да заметат конфликтите

Седмица преди навършването на една година от съставянето на кабинета, лидерите на БСП, НДСВ и ДПС отчетоха успехи във всички направления.

След заседанието на политическия съвет на коалицията в сряда Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган декларираха успешно провеждане на реформата в съдебната система, решителни мерки срещу организираната престъпност и корупцията, постигане на икономическа стабилност, увеличаване на заетостта, увеличаване на доходите и на пенсиите.

От изявленията им обаче стана ясно, че нито съгласуваността, нито синхронизацията в работата им вървят с желаните темпове, а “под масата” се разменят нелеки удари.

Ние сме най-самокритичното правителство от последните управления, заяви премиерът Сергей Станишев, но допълни, че не може да се очаква правителството да върши работата на опозицията и да бъде още по-критично към себе си.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган отчете, че за една година партньорите са станали по-сговорчиви и по-консенсусни и пожела на всички останали партии такива коалиции, в които да експериментират нови неща и да търси най-добрият начин за решаването на проблемите.

Според бившия премиер и лидер на НДСВ Симеон Сакскобургготски, “коалицията функционира по един добър начин не само на нивото на лидерите, но и на другите ешелони”.

Изборите за евродепутати ще са през пролетта

На практика обаче стана ясно, че НДСВ е загубило битката за съвместно провеждане на изборите за президент и евродепутати. Съветът на коалицията излезе с позицията на БСП – вотът да се проведе през пролетта.

В няколкото си реплики Сакскобургготски не скри неудоволствието си от тази загуба, припомняйки позицията, че предпочита пестеливото отношение към държавните пари. Спестяването на средства при съвместяването на двата вота беше основният мотив на царистите.

Симеон допълни, че датата ще се уточнява на следваща среща.

Като се има предвид, че само преди седмица БСП скандално отстъпи за “царските имоти”, отказвайки се от констатацията си, че лидерът на НДСВ си ги е върнал незаконно, очакванията са оттук нататък партията му да отстъпва на партньорите по други теми.

Правителствена акция за ЕС ще агитира за Първанов

След срещата на тримата лидери стана ясно още, че БСП облича в “управленско-разяснителна рамка” партийното си намерение да обяснява европейските приоритети и необходимата подготвителна работа за усвояването на европейските фондове.

Преди месец Изпълнителното бюро на соцпартията взе решение за създаването на 28 работни групи по области, в които червени депутати и министри ще работят по кампанията за избор на “европейския президент” Георги Първанов, разяснявайки ползите от Евросъюза.

След заседанието на съвета на коалицията в сряда стана ясно, че обиколките по области през септември и октомври (т.е. по време на предизборната кампания за вота на 22 октомври) ще се правят за разясняване на оперативните програми.

До края на този месец пък правителството ще проведе оперативно двудневно заседание, на което ще бистри Националната стратегическа референтна рамка, за която, както Mediapool писа, кабинетът и най-вече финансовото министерство отнесе сериозни критики от Брюксел.

Според запознати, критиките са били чудесен повод за финансовия министър Пламен Орешарски (БСП) да навре в ъгъла заместника си Любомир Дацов (НДСВ), който беше любимец на предишния финансов министър Милен Велчев.

Законът за досиетата на ДПС раздразни левицата

Една отложена борба за надмощие е и въпросът с бъдещия закон за досиетата, като този път атаката към БСП е от най-малкия коалиционен партньор ДПС. Според източници на левицата целта на хората на Доган е отслабване на соцпартията чрез засилване на вътрешните ѝ противоречия.

Веднага след внасянето на законопроекта на Касим Дал, дори и “десидентите” в левицата бяха бесни на ДПС и твърдяха, че никой в тази партия няма моралното право да внася подобни проекти. Въпросът за действията на ДПС и взаимоотношенията в коалицията е бил поставен и на заседанието на червената парламентарна група във вторник.

Не само това “търкане” между партньорите е било причина съветът на управляващата коалиция да вземе решение ръководствата на трите парламентарни групи да заседават всеки вторник за синхронизиране на позициите по законодателната програма.

Повод за поредното повдигане на темата “как работим заедно” станаха поредицата законопроекти на ДПС, БСП и тристранната коалиция – за енергетиката, за бедствията, за президентските избори, за местното самоуправление – които предизвикаха недоволства и неочаквани петнайсетминутни почивки в работата на Народното събрание през последния месец.

Конфликтите се отлагат във времето

След повече от петчасовото заседание на Съвета на коалицията тримата лидери отчетоха малко неща, по които са постигнали споразумение и много неща, за които предстои да се мисли, обсъжда и анализира.

Сред нещата, за които развръзката тепърва предстои, е и точният текст на промените в конституцията, които трябва да бъдат внесени до края на следващата седмица. Според участници в срещата, точният текст първо ще мине през одобрението на експертите в Брюксел.

Почти е сигурно обаче, че от проекта ще отпадне независимият орган за контрол на съдебната система, наричан иронично КПСС, тъй като такава институция не съществува никъде по света.

Това означава да признаем, че инспекторатът към Министерството на правосъдието, който съществува в доста европейски страни, не действа и да го заменим с друг орган, който не само че никъде не съществува, но и не е известно дали ще се задейства, призна източник на Mediapool.

За следващи дискусии в съвета е останал и конфликтът между военния министър Веселин Близнаков (НДСВ) и икономическия Румен Овчаров (БСП) кой да ръководи междуведомствения съвет за офсетните програми.

Позицията, че икономическото министерство трябва да бъде водещото, беше защитена от Овчаров преди месец след заседание на изпълнителното бюро на соцпартията. От тогава обаче Министерският съвет на два пъти е върнал постановлението за доуточняване.

Във вторник, часове преди заседанието на Съвета на коалицията, от НДСВ бяха подготвени за сериозна битка, за да спасят поне част от парите в едно от своите министерства с най-големи ресурси. Формален мотив за отлагане на решението обаче стана фактът, че отбранителният министър е отсъствал от заседанието.

По време на съвместната пресконференция на тримата лидери Ахмед Доган използва техническа грешка на един от журналистите, за да пожелае още един мандат на коалицията. Никой от двамата му колеги обаче не се присъедини към него.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?