Станишев: Смущаващ е мащабът на отразяване на властта

Станишев: Смущаващ е мащабът на отразяване на властта
"Нормално е медиите да отразяват властта, но мащабът на отразяване е смущаващ“. Така лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев отговори на въпрос на Mediapool за поредното напрежение между президент и премиер и последвалото писмо на Бойко Борисов до медиите с питане дали правителството оказва натиск върху тях.

"10 месеца, след като Борисов е в реалното управление, оценява тежестта му, както и какво е да си министър-председател, а не кмет, примерно. Животът е много по-сложен“, коментира още Станишев.

Той подкрепи Георги Първанов, като каза, че "президентът винаги е бил и е в правото си да изразява отношението си към политиката на всяко правителство“. По думите на Станишев той е критикувал и него публично в качеството му на министър-председател.

"Никой обаче не би трябвало да прави драма и междуинституционална война“ от подобни критики, смята Станишев.

Според него тази "война“ е била открита от изпълнителната власт и най-вече от "вицепремиера Цветан Цветанов“ с "безумната кампания“ по имийчмънта на президента. "Водещ беше именно Цветанов, а не Бойко Борисов“, заключи Станишев.

По-късно зам.-председателят на ДПС Лютви Местан пък коментира, че "няма по-лоша услуга за една власт от медийния комфорт”. Според него "въпросът със свободата на медиите е много по-сложен и не се свежда до пряк натиск или властова цензура”.

Значително по-опасни именно поради тяхната трудно доказуемост са косвените внушения, които генерират условия за автоцензура - тя притъпява критичността, поражда комформизма, с които се осигурява медиен комфорт на властта, допълни Местан.

Другият зам.-председател на партията Христо Бисеров пък смята, че натискът върху медиите е нещо много трудно доказуемо и много трудно се признава.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?