Конгресът на БСП реши партията да завие "радикално наляво“

Станишев сравни битката си с Борисов със сблъсъка "Чърчил - Хитлер“

Станишев сравни битката си с Борисов със сблъсъка "Чърчил - Хитлер“

Борбата между Чърчил и Хитлер е равносилна на борбата между БСП и ГЕРБ. Само левицата може да се противопостави на управление на Бойко Борисов. Това ще се случи с рязък ляв завой и политика на регулиране и контрол на пазара и държавни инвестиции в икономиката. Такива тези бяха изказани от ръководството на БСП в събота по време на заседанието на 48-я конгрес на партията. Социалистите си поставиха за цел не просто да спечелят изборите, но триумфът им да бъде убедителен, и обещаха никога да не се коалират с ГЕРБ.

По време за конгреса си, който очаквано бе за сплотяване на редиците преди парламентарните избори, лидерът на БСП Сергей Станишев обяви партията си за "последния рубеж срещу ГЕРБ“. "Както през 1940 г. Англия е била единствената, изправила се срещу Хитлер, днес ние сме последният рубеж, последната защитна линия срещу ГЕРБ, зад нас е България“, заяви Станишев, преди да очертае предизборните си ангажименти към гражданите.

Въпреки че обяви левицата за единствената формация, която може да се противопостави на управляващите, лидерът на БСП не пропусна да отчете "пробойни“ в редиците си. От думите му стана ясно, че и в момента "има другари“, които "водят разговори и разпределят постове“ с ГЕРБ. Именно по тази причина социалистите щели да разчитат на нови лица и на "апостолска работа“ - хора, които работят преди изборите, а не след тях.

Пред делегатите Станишев постави въпросите какво ще прави партията след изборите, с кого ще го прави и с кой ще управлява. От изказването му обаче не стана ясно дали има конкретни отговори на трите екзистенциални за БСП питания.

Цитирайки покойния социалдемократ Петър Дертлиев, председателят на социалистите се опита да се разграничи и и от опита с предишни коалиционни партньори. "Имаме своите решения и сме готови да управляваме и сами, но задачите пред България в този момент са национални“, добави той. Намеквайки за изказването на Ахмед Доган през 2009 година, в което лидерът на ДПС се описа като инструмента, който разпределя порциите във властта, Станишев се зарече да не "прави правителство, което разделя властта на порции и устройва партийни активисти". "Правителство, което ще управлява с таланта на целия народ", заяви лидерът на БСП, цитирайки Дертлиев.

Лидерът на БСП адресира част от речта си и към протестиращите срещу високите сметки за електроенергия. "Вие не сте сами, вашият глас е чут, решение има и за него ще говорим днес от тази трибуна", каза Станишев. Преди ден стана ясно, че БСП ще прави завой наляво, предвижда увеличаване на социалните разходи и връщане на прогресивния подоходен данък. С какви пари ще бъде платено за новите държавни разходи, все още не се знае.

България не била в Европа, а в диво Средновековие

”ГЕРБ извадиха България от Европа и я вкараха в диво Средновековие - България е на колене”, каза по повод управлението на ГЕРБ Станишев.

”Наследството на ГЕРБ се очертава много по-лошо, отколкото очаквахме да бъде. Ще ви призная - за какво ни е да пропаднем в тази пропаст, след като народният гняв може да помете настоящото и всяко следващо правителство? Днес само на око можем да видим, че държавата е разорена, бедността и безработицата са повсеместни, а средната класа е унищожена заедно с малкия и среден бизнес”, каза още той.

В същия дух направи изказването си и заместник-председателя на БСП Янаки Стоилов, който представи и политическата рамка на формацията преди изборите.

"Нацията ни се топи. Днес половината български граждани живеят в бедност или риск от бедност. Неравенството става още по-болезнено и несправедливо. Ширещата се престъпност прави хората все по-несигурни. Сивата икономика е най-големият отрасъл в българското стопанство. Корупцията разяжда цялото общество. За това БСП прави радикална промяна за демократична и социална България”, заяви той.

Не просто първа политическа сила, а убедителна победа

Според Стоилов България се нуждае от "политика на границата на възможното, в центъра на която стоят хората и техните проблеми“. Представите на левицата за нея са, че тя се характеризира с "регулиране и контрол на пазара, с преразпределение, държавни инвестиции в икономиката, образованието и науката, в здравеопазването, иновациите и културата“.

Седмица преди заседанието на конгреса на пленум социалистите обявиха олевяването си, а в петък разясниха подробно, че ще ревизират не само управлението на ГЕРБ, ами и собствените си решения в мандата на Тройната коалиция. БСП пое ангажимент за отмяна на плоския данък и щедри социални стимули.  


"Радикалноста на нашата лява политика се състои в амбициозните ѝ цели - цялостна модернизация на икономиката и обществото, изкореняване на бедността, премахване на крайното неравенство, продоляване на демографската криза и завръщането на значителна част от младите българи в страната”, обясни още Янаки Стоилов, без да обясни как точно ще ще бъде постигнато всичко това. По думите му, обаче социалистите били "призвани“ да помогнат на хората да се върнат в държавата.

Заместник-председателят на БСП заяви, че партията не просто трябва да бъде първа политическа сила, а да постигне убедителна победа, за да може чрез нея да проведе "радикална промяна“.

В горещите призиви към електората се включи и евродепутатът Илияна Йотова. "Сега е времето за действие“, призова тя. "Свърши хубавото време за ГЕРБ. Оттук нататък само купеста облачност от растящо неодобрение за управляващите и дъжд от оставки“, заяви Йотова пред делегатите.

"Не трябва да позволяваме коалиционните партньори да се кичат с успехите ни“

В стила на отрицание на ГЕРБ и спомени по "светлите дни“ на Тройната коалиция премина и изказването на бившия енергиен министър и настоящ депутат Румен Овчарова.

"Управлението ни беше висш пилотаж“, заяви той, като се аргументира, че БСП с десни мерки е постигнала леви резултати.

"Да си спомним как излязохме от властта, през кои четири години се увеличи двойно пенсията в България, кога безработицата беше 5 процента“, заяви Овчаров. Политиката беше наша, намалените данъци и осигуровки бяха наша заслуга и наш позитив, каза още той. Не можем ги оставим на коалиционните си партньори, подчерта Овчаров, според когото ако ДПС и НДСВ са искали да извършат подобни реформи са можели да го сторят в "техния си мандат“.

"Сега ни предстои битка, която не сме водили никога – всичко, което може да бъде оплюто - ще бъде оплюто, всичко, което може да бъде компрометирано - ще бъде компрометирано, цялата държавна машина ще бъде хвърлена в тази борба“, продължи Овчаров. Според него БСП може да спечели битката, ако се откаже от три неща – да разбере, че няма поединично спасяване, да се спре "търговията" с Бойко Борисов и управляващите за постове, както и никога при никакви условия БСП да не прави коалиция с ГЕРБ.

Знам максимата "Никога не казвай никога", но трябва да знаем, че тук става дума не просто за друга политика, а за престъпна империя, заяви Овчаров.

Бившият енергиен министър обясни пред делегатите как трябва да изглежда монумент на ГЕРБ. "Той трябва да включва три неща - калинка, като символ на неграмотността, скакалец - като символ на всеядността, и мутренска бухалка - като символ на насилието“, каза Овчаров.

Пирински: Не бива да сме безкритични към нас, да не забравяме Тройната коалиция

За разлика от останалите оратори народният представител и член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Пирински не спести критики към партията. По думите му не бива да се подхожда безкритично към досегашния опит на БСП

"Нека не забравяме един много тежък конгрес на партията – 2009 година, когато констатирахме изключително тежка загуба. Тогава казахме, че сме оставили впечатлението, че управлението ни е почивало на частни интереси“, припомни още Пирински.

"Ние създадохме един политически консултативен съвет, който създаваше впечатление, че другаде се решават нещата – не в Народното събрание, не и в Министерския съвет“, отбеляза той и припомни, че левицата е създала редица поводи да се натрупа недоверие към нея.

"Позитано“ 20  ще реди кандидатските листи, ренегатите ще бъдат уставно наказвани

След политическите изказвания делегатите на конгреса се заеха с промени в устава на БСП. Макар и "технически“ уж заради Изборния кодекс, някои от текстовете предизвикаха напрежение при обсъждането им в Националния съвет на левицата миналата седмица.

Най-щекотливият въпрос, естествено, е за реденето на листите. При приемането на новия устав през 2008 г. уж беше дадена повече свобода на местните структури да издигат и подреждат кандидатите си за депутати.

Сега под претекст да не се повтори проблемът в Ямбол на местния вот през 2011 г. (когато беше отказана регистрация на листата общински съветници заради неясноти кой утвърждава гражданската квота - бел.ред.), ръководството на БСП реши да върне стария режим и Националният съвет да утвърждава листите.

В крайна сметка в устава се записа окончателно, че пленумът на левицата "подрежда кандидатските листи окончателно“. Текстът бе гласуван без напрежение.

В устава се записа още и пасаж срещу ренегатите на партията, според който, ако член на формацията е напуснал или изключен от нея и впоследствие реши да се върне, няма да има право да бъде номиниран за изборна длъжност два конгресни мандата, т.е. осем години.

Споделяне

Още от България