Станишев: Успехът на Франсоа Оланд ще доведе до голяма промяна в европейската политика

Станишев: Успехът на Франсоа Оланд ще доведе до голяма промяна в европейската политика

Успехът на кандидата на социалистите Франсоа Оланд на президентските избори във Франция ще постави началото на голяма промяна в европейската политика. Това заяви председателят на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев в интервю за Франс прес, след като стана ясно, че Оланд води на първия тур на президентските избори във Франция.

Поздравявам Франсоа Оланд за постигнатото на първи тур. Той е кандидатът, който най-ясно олицетворява промяната, заяви Станишев. Той изтъкна, че успехът на Оланд на втория тур ще бъде успех за всички европейски социалисти.

Убеден съм, че победата му ще бъде началото на голяма промяна в европейската политика за излизане от кризата, заяви Станишев.

Според него първият тур на изборите показва, че французите искат промяна на начина, по който Франция се управлява. "Искат промяна за ролята на Франция в Европа, искат промяна за Европа", добави председателят на европейските социалисти.

Станишев отбеляза, че е видим резултатът от преобладаващата в Европа консервативна политика през последните две години и половина: доверието в еврото е разклатено, еврозоната е в рецесия, безработицата достигна рекордни нива, а хората губят вярата си в Европа като положителна сила, носител на солидарност и справедливост.

Станишев отбеляза ангажимента на Франсоа Оланд към промяната на европейско ниво, така че Европа да има конкретен план за инвестиции в икономиката и за работни места.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?