Станишев уволни зам.-вътрешен министър

Станишев уволни зам.-вътрешен министър

Премиерът Сергей Станишев прие предложението на вътрешния министър Михаил Миков да бъде освободен от длъжност зам.-министър Румен Андреев и следобед в събота подписа заповедта за уволнението, която влиза веднага в сила. Това съобщиха от правителствената пресслужба. 

В петък Михаил Миков е уведомил премиера, че висши служители на МВР са се събрали да се веселят в столично заведение, въпреки обявения с министерско постановление национален траур в памет на загиналите при тежката катастрофа край Ямбол и призива да бъдат отложени планирани тържества.

За празненството по случай рождения ден на шеф в МВР, на което се събраха десетки високопоставени служители на МВР в столичния ресторант "Континентал Плаза", съобщи лидерът на РЗС Яне Янев, който отново се оказа навременно уведомен и лично направи "репортаж" от мястото на тържеството, като повика със себе си и медии.

Смятам, че в тази ситуация, когато цялата нация е в траур, тържеството е много неуместно от морална гледна точка, коментира по-рано през деня премиерът.

Той добави, че министър Миков е дал писмено предложение за освобождаването на зам.-министър Румен Андреев от поста му, което щяло да бъде одобрено още днес. Останалите служители, които са участвали в празненството ще бъдат наказани, добави премиерът.

Тържеството било с "благотворителна цел"

Тържеството е било по случай 50-годишния юбилей на началника в служба "Контрол на общоопасните средства" (КОС) Венцислав Рангелов. То е било организирано в луксозния столичен ресторант и на него, както показа "репортажът" на Яне Янев, е имало отбрани гости от висшия състав както на МВР, така и от столичния елит.

В ресторанта е било пълно с веселящи се МВР-шефове, съобщи след това Янев, който лично видял участниците. Сред тях са били директорът на Гранична полиция Красимир Петров, на Столичната дирекция на полицията Николай Янев, началниците на повечето РПУ в столицата.

Присъствали са и много спортни деятели и известни ВИП-персони - Христо Стоичков, президентът на БФС Борислав Михайлов, Валентин Михов, председателят на ДАМС Весела Лечева, шампионите по стрелба Таньо Киряков и Мария Гроздева, шефът на стрелковия клуб "Левски" Бранимира Цветанова, сръбската фолк-звезда Мирослав Илич.

"Събитието" е било регистрирано и от повикани журналисти, пред които виновникът за тържеството Венцислав Рангелов дал обяснението, че то всъщност било с благотворителна цел – набиране на средства за деца в неравностойно положение.

"Нищо лошо не правим, нито танцуваме, нито играем, нито... да сте видели един да стане, да танцува. Всеки един е съпричастен към това, което се случи. Ние сме съпричастни, с това, което стана, но го правим за децата на загиналите си колеги", заявил пред журналистите Рангелов, като се зарекъл да не вземе нито един донесен за него подарък.

Министър Миков знаел за мероприятието, питал организатора уместно ли е

Публично мероприятие като снощния рожден ден не може да бъде прието за нормално в ден като вчерашния, коментира вътрешният министър Михаил Миков случая пред журналисти. Според Миков на частното парти в елитния ресторант са били много служители на министерството, като към момента все още не е установено кои са те.

Освен че министърът е предложил уволнението на заместника си Румен Андреев, проверка на Инспектората на МВР ще прецени дали да има други наказани или уволнени. Министърът и генералният комисар на вътрешното министерство Павлин Димитров не са били на тържеството, подчерта Миков и още веднъж разсея първоначалните спекулации, че е бил там, защото на паркинга пред ресторанта е видяна служебната му кола. Още рано сутринта от пресцентъра на МВР обясниха, че тази кола от десетина дни се ползва от зам.-министъра Румен Андреев, а Миков се вози на друга. 

Миков съобщи още, че от проверката е станало ясно, че на партито са били събрани 17 хиляди лева за благотворителна цел.

Притеснява ме начинът, по който е организиран рожденият ден, както и финансовото му реализиране, коментира "деликатно" министърът по повод на логичния въпрос как служител на МВР, макар и с доста висок пост, може да си позволи да организира луксозно частно парти, което струва многократното му месечно възнаграждение.

Министърът каза още, че е попитал още организатора на "мероприятието" как такава проява ще бъде приета от обществото, на което Венцислав Рангелов му отговорил, че "очаква благотворителността да надделее".

Полицейският профсъюз ще изключи Рангелов

Шефът в КОС Венцислав Рангелов ще бъде предложен за изключване като член на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) и като зам.-председател на синдикалното дружество при Столичната дирекция на вътрешните работи, съобщиха от синдиката.

Уронен е престижът на министерството и е нарушен етичният кодекс на МВР, както и разпоредбите на устава на федерацията, заявиха от ръководството на синдиката. Оттам ще настояват министър Миков да разпореди спешна проверка, която да изясни кои висши полицейски служители са присъствали на празника и доколко е вярно, че рожденият ден е бил обявен като благотворително мероприятие за събиране на средства за деца на загинали полицаи, какви суми са събрани, кои са дарителите.

Очакваме адекватна реакция от ръководството на МВР – установяване на цялата истина, а не потулване и замазване на случая, заяви председателят на синдиката Иван Павлов.

Бойко Борисов: "Отвратен съм"

Случаят бе коментиран от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с думите, че е отвратен. "На съвестта на БСП лежат десетки хиляди съдби. Едно и също се повтаря от Жан Виденов до Сергей Станишев - 14 убити войничета, сега 16 убити... направо съм отвратен. Това е най-корумпираното правителство. Това е проклятие за България", заяви Борисов пред журналисти.

От БСП по-късно обаче контрираха коментара на столичния кмет с питането дали той ще отстрани от поста шефа на общинската полиция Емил Танев, който също участвал в снощното тържество.

Реакцията на Борисов не закъсня. Той разпореди на зам.-кмета Юлия Ненкова да започне процедурата по дисциплинарното отстраняване на общинския служител, присъствал на партито. Борисов не пропусна да допълни коментара си по повод на случая с обобщението, че "за четири години управление Станишев направи  просто да няма МВР. Оставката на Станишев и на Миков е задължителна. От МВР остана само абревиатурата. Причината е разрухата, която Станишев причини на МВР. Спокойно МВР може да се закрие при този министър и този премиер”.

Аналогични случки

Борисов имаше предвид много сходната случка отпреди 13 години, когато министърът на вътрешните работи в правителството на Жан Виденов Любомир Начев бе "засечен" от репортер на БНТ и заснет на конкурс за красота в компанията на тогавашната манекенка Жени Калканджиева. Това стана в деня, когато при стрелба в столичния квартал "Люлин" загинаха трима полицаи.

Същата година, когато на пътя при тежка катастрофа край София загинаха 14 войника, съветниците на Виденов не благоволиха да го уведомят за трагедията и той бе заснет да играе часове след това хоро на местен празник в провинцията.

В по-ново време трагедии с голям обществен отзвук също не се оказаха достатъчно основание планирани от по-рано развлекателни мероприятия за членове на държавния елит да бъдат отменени. Преди година, само ден след трагедията във влака София - Кардам, когато при пожар в спален вагон изгоряха девет души, президентът Георги Първанов и приближени до него лица, включително депутат от левицата и тогавашният шеф на митниците, са били на лов в Симитлийско. Това разгласиха медии, което бе неубедително опровергано от прессекретариата на държавния глава, който заяви, че действително Първанов е бил в този край, но не е участвал в лов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?