Станишев: В ЕК са доволни от доклада ни за борбата с престъпността и корупцията

Първата оценка на мисията на Европейската комисия (ЕК) по доклада за изпълнението на ангажиментите на България за покриване на критериите за борба с престъпността и корупцията е, че той е много добре представен, заяви премиерът Сергей Станишев в четвъртък. Той бе запитан от журналист дали евентуално негативно становище на ЕК няма да се отрази лошо върху усвояването на средствата по европейските фондове.

В доклада, който министърът на вътрешните работи Румен Петков изпрати в Брюксел преди десет дни, е описано свършеното от България от октомври 2006 г. досега. И след влизането на България в ЕС, страната ни е под особено наблюдение в няколко сфери, най-важната от които е борбата с престъпността и корупцията.

Противно на ширещи се коментари в медиите, впечатлението от доклада е позитивно за свършеното дотук, каза още Станишев и допълни, че това становище е изразено от експертите от мисията на ЕК във връзка с партньорската проверка.

В сряда премиерът е имал среща с мисията, на която е информирал експертите, че през следващите месеци правителството ще продължи да работи в тази посока. На срещата премиерът е посочил, че борбата с корупцията и престъпността е приоритет на правителството и е изразил готовността на кабинета да предостави на експертите цялата необходима информация.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?