Станишев в Полша: Връщането към социалната държава ще извади Европа от кризата

Сергей Станишев
"Социалната държава е едно от най-големите и модерни постижения на 20 век, извоювано от европейската левица. Днес сме свидетели на нарастването на европейския скептицизъм заради огромното социално неравенство. Пазарната икономика създава растеж и блага, но трябва да бъде държана в желязна клетка. Думите са на Вебер и се отнасят до регулациите". Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти в Полша.
 
танишев е гост на 26-тия Икономически форум в Криница, където всяка година събитието събира повече от 3 000 участници от Централна и Източна Европа - политици, представители на бизнеса и академичните среди, журналисти, съобщи Пресслужбата на ПЕС.
 
"Днес Европа е в тежка криза заради консенсуса от 2008 г. да се спасяват банки, а не да се мисли в посока публични инвестиции, които да гарантират растеж и работни места. Социалният елемент отстъпи пред политиката на затягане на коланите, а това доведе до висока безработица, недоволство и безперспективност. Днес непопулярните решения се възприемат като политика на Брюксел, а те са политика на десните, която руши доверието на хората в Европа", добави Станишев. 
 
Той дебатира бъдещето на социалната държава с Джордж Балан - вицепремиер за реинтерграцията на Молдова, Пьотр Глински - вицепремиер и министър на културата и националното наследство на Полша, Константи Раджвил - министър на здравеопазването на Полша и други. 
 
"Доволен съм, че дори някои от представи-телите на десните партии посочиха солидарността като свой приоритет и рецепта за излизане от кризата.", заяви след дискусията Станишев.
 
Той е начело на делегация, която ще посети Полша и балтийските страни. Предстоят серия от срещи с представители на партиите-членки на ПЕС, неправителствени организации, академични среди и други партньори.
 
След Полша, Станишев ще вземе участие в конференция, посветена на бъдещето на ЕС, във Вилнюс. Той ще има среща и с премиера на Литва, който е част от лявото политическо семейство. 
Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?