Станишев вероятно ще остане лидер на ПЕС, въпреки "скромните си постижения"

Станишев вероятно ще остане лидер на ПЕС, въпреки "скромните си постижения"

Лидерът на ПЕС с изтичащ мандат Сергей Станишев изглежда все по-непоклатим на поста си. Това съобщава в петък изданието EurActiv.

Мандатът на Сергей Станишев като председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) приключва, а нов  ръководител на европейската левица ще бъде избран на конгрес в Будапеща през юни.

Единственият претендент за поста на Станишев е испанецът Енрике Барон Креспо, бивш председател на Европейския парламент (ЕП) за периода от 1989 до 1992 г.

Акцентът на неговата кандидатура e "борбата да създаде истинска прогресивна алтернатива на сегашното консервативно статукво в Европа" и "борбата срещу ерозията на традиционните партии".

Креспо обещава да създаде "бойна машина" за успешни изборни кампании, като създаде звено "за постоянна кампания", което да търси най-добрите практики в партията и да ги прилага в местни, регионални и национални избори.

Социалдемократите в Европа наскоро претърпяха поражения на изборите в Полша и Испания, където електоратът се противопостави на традиционния политически елит.

"Председателят с изтичащ мандат обаче изглежда все по-непоклатим на поста си", пише френското издание на EurActiv.

Сергей Станишев е подкрепен от германското и австрийското крила на ПЕС.

Той също иска да модернизира партията. На въпрос какво е постигнал по време на мандата си и защо не е предприел модернизацията до момента, източник от партията обяснява, че председателят е "успял в инициативата "Spitzenkandidaten"* и в кампанията на Мартин Шулц".

"Скромно постижение, което въпреки това може да се окаже достатъчно, за да спечели на Станишев гласове, основно заради политическата тежест на германските социалисти", измежду които е и фигурата на председателя на европарламента Мартин Шулц, пише Евроактив Франция.

Преизбирането на Станишев не буди ентусиазъм в Белгия и Франция, а някои други страни вече обявиха подкрепата си за другия кандидат.

Сергей Станишев пое поста на председател на ПЕС през 2012 г., но изпълняваше длъжността още от 2011 г., след като предшественикът му Пол Нируп Расмусен подаде оставка в последния момент.

*Номинирането на т.нар "Spitzenkandidaten" ("топ кандидати" от немски) от европейските партии позволи по време на изборите всяка от тях да излъчи конкретен кандидат, който се състезава за поста на председател на Европейската комисия (ЕК). 

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?