Станишев вероятно ще остане начело на БСП – като удобна "боксова круша"

Станишев вероятно ще остане начело на БСП – като удобна "боксова круша"
Въпреки шумната кампания на високопоставени социалисти за нов лидер и нова политика, които да изправят БСП на крака, "съдбовният" партиен конгрес в неделя едва ли ще произведе такъв резултат. Атаката срещу председателя на партията и бивш премиер Сергей Станишев обедини Румен Петков, Румен Овчаров, Татяна Дончева и още редица техни съпратийци, които са известни на публиката по-скоро със своите вътрешни конфликти и взаимна нетърпимост.

Въпреки настоятелните призиви към Станишев да си отиде "с мир" или без мир, до този момент не е лансирана ясна алтернатива за негов заместник, нито пък е обявена формулата на онази "чудотворна" политика, която да върне доверието в БСП.

И Овчаров, и Петков говорят за "радикални“ промени в политиката на БСП, но и двамата като неизменни участници в ръководството ѝ, не посочват какви да са те.

Всичко това навява съмнения каква е истинската цел на безпрецедентната атака срещу Станишев и дали зад героичните пози на отстранените му бивши министри не стои желанието им за политическа реабилитация и прехвърлянето на вината само върху бившия премиер и обкръжението му.

Висши представители на БСП прогнозираха пред Mediapool, че Станишев най-вероятно ще остане начело поне до пролетта, когато нов конгрес може да посочи негов приемник.

Така той ще остане удобната "боксова круша", която да отнася и ежедневните удари на ГЕРБ срещу предишното управление, които няма изгледи да утихнат в близките месеци.

Към това се добавя и обстоятелството, че нито един от претендентите за лидерския пост не се ползва с достатъчно широка подкрепа и не може да обедини всички лобита и кръгове в БСП.

И макар че тези лобита и кръгове имат своята база във външни за партията икономически и бизнес -интереси, вписали се в корупционния етикет, белязал предишното правителство, социалистите явно не са готови да се разделят с нито едно от тях. Както и през изтеклите две десетилетия, за БСП най-важно си остава да няма разцепление.

Търси се лидер

За мнозина въпросът с избора на нов лидер "не е толкова актуален“, предвид факта, че никой от заявилите претенции за поста на Станишев не среща по-голяма подкрепа, нито пък се откроява някоя фигура, способна да обедини отделните кръгове и лобита в БСП.

Социалисти твърдят, че Младен Червеняков, както и други кандидати за лидерския пост, са търсили подкрепа и от двамата Руменовци, но безуспешно.

Колеги на Червеняков смятат, че той не е подходящ за "спасител" на БСП, защото е представител на досегашното статукво в партията, депутат от предния парламент, бивш министър на Жан Виденов.

Татяна Дончева, която също даде заявка за лидерския пост, има частична подкрепа от страна на столичните социалисти, но повечето от съпартийците ѝ смятат, че тя прекалено се е вживяла в ролята на вечен опозиционер и ѝ липсва респектът, който трябва да вдъхва един лидер.

Другото споменавано име е на Георги Пирински, потомствен социалист, търкал червените пътеки, който обаче също не е приеман еднозначно.

Водачът на Лявото крило в БСП Янаки Стоилов не е обявил официално, че ще се бори за председателския пост, но се говори, че има такива аспирации. Въпреки това се смята, че той няма да се кандидатира.

"Кандидати в БСП за председател винаги е имало и ще има. Проблемът е не толкова сега в лидера, а какво ще прави оттук насетне БСП и дали изобщо ще я има“, твърдят социалисти и припомнят, че преди 8 години Станишев бе едва ли не "назначен" от тогавашния лидер на партията Георги Първанов.

Като президент Първанов в момента не взема никакво публично отношение към конфликтите в БСП, но се твърди, че няма и негова сериозна задкулисна намеса.

Една от версиите за това е, че Първанов изчаква да прекипят страстите в партията и да я оглави след края на втория си (и последен) президентски мандат. Социалисти не изключват Първанов да си прави сметките да поведе БСП или това, което е останало от нея, на следващите парламентарни избори с перспектива да се премести в премиерския кабинет на "Дондуков" 1.

Станишев сам щял да предложи съревнование с друг кандидат

Тези дни се заговори, че Станишев сам може да предложи в дневния ред на конгреса да влезе точка за избор на нов председател. Така той щял да обезоръжи опонентите си. "Не изключвам Станишев сам да поиска това и така да си осигури още по-голяма подкрепа“, коментира пред Mediapool представител на левицата. Той припомни, че сред делегатите на конгреса Станишев има доста поддръжници, въпреки лобитата около Овчаров и Петков.

"Едва ли някой, освен Дончева, ще излезе открито и да поиска поста му. Станишев го осъзнава и ще предприеме изпреварващ ход“, твърди друг социалист, според когото освен, че ще поиска битка с конкурент и ще предложи почти ново Изпълнително бюро (тясното партийно ръководство). Остава обаче открит въпросът откъде Станишев ще намери тези "нови“ хора, с които ще води и "нова лява политика“, след като повечето познати и утвърдени лица вече по някакъв начин са били или в ръководството на партията, или във властта.

Липсва ни кадрови потенциал, не става въпрос само за млади нови лица, а как те или другите, които вече са се наложили, да "вършат добре работата си“, да "правят политика“, а не да участват в нея, само за да се "облагодетелстват“, признават социалисти. Това, според тях, е и кардиналният проблем в партията – начело да застане човек, който освен лидерски качества, да начертае и най-вече да води "ясна, разбираема за хората и принципна“ политика.

Споделяне

Още по темата

Още от България