Станишев вещае трудно формиране на силен кабинет

Станишев вещае трудно формиране на силен кабинет

Трудно формиране на силно правителство, ако се прехвърли автоматично резултатът от евровота върху предстоящите национални парламентарни избори, прогнозира лидерът на БСП и премиер Сергей Станишев на пресконференция в нощта след гласуването за Европейски парламент в неделя.

Според него най-лошият вариант за страната би бил безвластие и политически борби, както и служебен кабинет.

След парламентарните избори е необходимо да се сформира силно работещо правителство, което да може да носи отговорност, да продължи реформите и да може да преодолее финансовата и икономическа криза, заяви Станишев. Попитан дали би левицата би участвала в бъдещо управление на страната, той отвърна, че по принцип БСП, "Коалиция за България" и лично той не биха участвали в коалиция, която е вредна за страната. Премиерът допълни, че не вижда правилна политика, която да гарантира икономическото развитие на страната, социалната защита, продължаването на реформите. Няма да участвам на всяка цена в коалиция, допълни Станишев.

В същото време той заяви каза, че за 4 години в управлението БСП е доказала, че може да прекрачи тяснопартийните интереси в името на националните интереси. Въпросът бил да има желание и от другата страна, допълни червеният лидер, без да уточни на какъв компромис е готова БСП, за да влезе в следващото управление.

Станишев заяви още, че независимо, че повече от две години ГЕРБ твърдят, че са единствената алтернатива на управлението, на сегашния евровот те са получили резултат, по-малък от този на тройната коалиция. Той също така изрази очакванията си левите да получат по-добри резултати на парламентарните избори. Тласък, по думите му, ще даде отчетът на изпълнението на управленските проекти на “Коалиция За България, който ще бъде направен през тази седмица. “През следващите 4 седмици ще направим всичко възможно да достигнем повече хора, за да чуят те нашата визия за развитието на страната, както и ние да чуем болките и проблемите им“, каза още Станишев. Той изрази и страха си от реваншизъм след националните избори.

Станишев призна, че структурите на БСП не са били достатъчно мобилизирани за евровота и са подценили значението му. Той обаче упорито отказа да отговори на въпросите какви ще да вътрешнопартийните наказания за загубите на цели червени региони, които от първа позиция на предишните избори сега са останали на трути или четвърто място.

"Кой ви е казал, че ние сме създали трудности пред регистрацията на "Синята коалиция", БСП никога не е залагала на служебна победа", заяви още Станишев в отговор на обвиненията от дясно, че управляващите са възпрепятствали съдебната регистрация на сините.

Фактът, че СДС и ДСБ се явяват заедно на изборите без съмнение е силен стимул за десните избиратели, каза Станишев по повод постигнатите от “Синята коалиция“ изборни резултати.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009