Станишев, Виденов и Луканов са "символ на криза, спад и рецесия"

Станишев, Виденов и Луканов са "символ на криза, спад и рецесия"

Правителството на Сергей Станишев се провали в трите си основни приоритета - социална политика, икономика и евроинтеграция, заяви съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров по повод отчетените от премиера постижения.

"За последните 20 години в историята на България има трима премиери, символ на криза, спад на икономиката и рецесията. Това са Луканов, Виденов и Станишев. В учебниците по история те ще бъдат сложени в едно изречение. В следващото изречение ще пише, че и трите пъти десницата е изваждала страната от кризата", заяви Димитров.

Лидерът на ДСБ Иван Костов обобщи управлението на страната през последните четири години в списък от 11 точки. Правителството "спря реформите в здравеопазването, образованието, правораздаването; провали европейското членство; опозори България и я превърна в нарицателен пример за корупция и беззаконие; създаде отново държавни органи за репресии над политическите противници; сключи неизгодни договори за доставка на природен газ; въвлече България в енергийни проекти, вредни за националните интереси; извърши безпрецедентни корупционни сделки за замяна на имоти и гори; превърна България в резерват за разбити пътища; проспа настъпването на кризата; увеличи броя на социално слабите; провали бюджета.

Друго нещо, "постигнато" от настоящото управление, е минирането на следващото управление чрез назначаването на политически активисти на ключови места в държавата.

Според Мартин Димитров отчетът на министър-председателя може да бъде обобщен така: Тройната коалиция е равна на троен провал - провал в икономиката, в евроинтеграцията, в социалната сфера.

"Кризата в следващите месеци ще става по-тежка и по-трудна. Правителството вместо да се оттегли, иска отново да управлява”, коментира Димитров.

На призива на премиера да не се "очернят" постиженията на тройната коалиция, Мартин Димитров посочи, че единственото положително нещо е, че остава още един месец от това управление.

Той изтъкна, че за последните 20 години само десницата е спасявала страната.

Лидерите на Синята коалиция отново поканиха Станишев на дебат. Според тях премиерът се крие. "Първо ни прати в СГС да си оправяме регистрацията, после отиде на дебат с друга партия, а сега написа отчет”, коментира Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България