Станишев вижда две опасности пред България – популизма и отпускането

Премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев предупреди симпатизантите на левицата, че има две опасности пред страната. Едната е възможността българите да се отпуснат и да си кажат, че целта – влизането в Евросъюза - е постигната, и така реформите да спрат. Другата, по думите му, била популизмът, който може да дойде както от крайнолявото, така и от крайнодясното. Станишев заяви това по време на предизборна дискусия за изборите за Европейски парламент в понеделник в НДК.

Шефът на социалистите смята, че в България по принцип има почва за популизъм, което проличало много добре на парламентарните избори през 2005 г. с влизането на “Атака” на Волен Сидеров в политическия живот. Станишев определи представителите на партията на Сидеров като ксенофоби, хора, които насаждат етническа и религиозна омраза, а са привлекли много хора с “хубави обещания”.

Той не пропусна да “жегне” и ГЕРБ на столичния кмет Бойко Борисов, като заяви, че не е ясно какво стои зад партията, какви институции представлява, “каква икономическа потайна политика ще води” и пр. “Борисов казва, че е обединител на дясното, а рони сълзи за левицата”, коментира Станишев.

На въпрос на съмишленик какви са ползите от членството на България в Евросъюза, премиерът посочи, че те са пред очите ни и посочи “европейските правила и изисквания, по които трябва да живеем” и така държавата ще става по-ефективна и полезна за гражданите. Станишев не пропусна да посочи и средствата, които ЕС ще отпусне на страната и чрез които ще се подобри инфраструктурата, икономиката ще стана по-конкурентно способна и пр.

“През последните 2 години ние работихме усилено, за да постигнем поетите ангажименти и да убедим страните-членки на ЕС, че България може да поеме и правата, и отговорностите в съюза, защото никой не иска в неговия дом да влезе проблем”, коментира премиерът. По думите му България въпреки всичко е постигнала голям успех, но социалистите винаги искали повече, защото не били удовлетворени, че по много показатели България все още е на последните места в Европа.

“Сега ние имаме възможност да постигнем много повече, но трябва да знаем как. Имаме всички основания да застанем пред българските граждани с високо самочувствие, че сме свършили много и можем да свършим още, но ни е нужна тяхната подкрепа”, каза още лидерът на БСП.

По повод заявените преди две седмици от социалистите намерения за обновяване на управленската програма в социалната и икономическата сфера, Станишев каза, че досега не е чул нито един добре обоснован аргумент срещу това, което са предложили. “Има само заяждане, особено от някои популистки движения, които се появиха напоследък”, допълни той.

Шефът на столичната организация на БСП и министър на икономиката Румен Овчаров заяви, че социалистическата партия е сериозна, не се занимава с популизъм и демагогия и няма “за какво да се срамува за 2-те години, през които управлява”. Той призна, че има някои неизпълнение неща, но не ни ги визира, като обеща, че ще предприемат нови стъпки в различни сфери, за да се “подобрят доходите и стандартът на живот” в страната.

Споделяне
Избори за Европарламент 2007

Още от Избори за Европарламент 2007