Станишев вижда проблеми в българо-немските отношения, канцлерът - не

Няма последователност в българо-германските отношения, заради участието ни в мисията в Ирак между двете страни се появи напрежение, обяви лидерът на социалистите Сергей Станишев в коментар за визитата на немския канцлер в София. В същото време Герхард Шрьодер заяви пред медиите, че няма никакви проблеми в политическите отношения между Германия и България.

Цитиран от агенция "Фокус", Станишев обвини правителството на Сакскобургготски, че не отправя ясно и последователни послания към Германия, която е един от основните външнополитически партньори на България.

"Напрежението се появи с участието ни в мисията в Ирак, позиция, противоречаща си с тази на големите сили в Европейския съюз Германия и Франция", заяви Станишев. Той допълни, че България би трябвало да се съобразява с мнението на големите европейски сили като Франция, Германия и Испания.

Франция и Германия се противопоставиха на военната операция в Ирак и отказаха да участват в коалиционните сили, а веднага след идването си на власт социалистическото правителство в Мадрид изтегли испанския контингент.

Станишев, който е политически съратник на социалдемократа Шрьодер, определи посещението на канцлера в България като знаково. Той упрекна кабинета Сакскобургготски, че трябва да отдава по-голямо значение на отношенията си с най-големия инвеститор в България и най-важния ни външнотърговски партньор.

Споделяне

Още от България